17

avg

2019

KAKO NAM ZAHVALNOST MOŽE PROMENITI ŽIVOT

By Slavica Squire In Poučno

Zahvalnost je osećanje koje nam dolazi spontano. Ipak, postoje načini na koje možemo da naučimo kako da češće imamo taj divan osećaj zahvalnosti. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da osobe sa visokim nivoom zahvalnosti žive ispunjenijim, srećnijm i zdravijim životom, što može predstavljati podsticaj da i sami odaberemo ovaj pravac razmišljanja i delovanja.
 
Dobre stvari se nažalost „ne lepe“ u naše sećanje tako brzo kao one koje su loše. Kada nam se desi nešto neprijatno, u stanju smo da sate, dane ili godine provedemo razmišljajući o tome, fokusirajući svoj život isključivo na negativno. Tada, naš nivo sreće momentalno opada.
 
Reći da smo zahvalni, ne znači da je sve u našem životu kako treba. To ne znači da ćemo zaboraviti na probleme. Ne znači da su negativna osećanja nevažna. To znači samo da ćemo da promenimo odnos i da povećamo procenat lepih trenutaka u našem životu. To znači da će dobra sećanja naći više mesta u našem životu i da ćemo moći duže da uživamo u njima.
 
Kada nam okolnosti ne idu na ruku, dobro je zapamtiti da svaka prepreka može da bude neka korisna lekcija. Možemo se opirati i jadikovati, a možemo i da joj poželimo dobrodošlicu i da se upitamo: „Šta je dobro u svemu ovome?“, „Šta mogu da naučim iz ovoga?“
 
Kroz zahvalnost mi se učimo da lakše zadržimo taj podržavajući nivo sreće, bez obzira na okolnosti! A takođe je jako važno i korisno da naučimo da povećamo nivo zahvalnosti prema onome što je dobro u našem životu, da prestanemo sve da podrazumevamo, već da se radujemo i budemo zahvalni za sve što smo postigli, jer tme dobijamo neophodan balans za zdrav i srećan život.
 

Zašto je zahvalnost korisna?

Ona nam može podići raspoloženje u trenutku, a kada smo u dobrom raspoloženju mi smo automatski sposobniji, produktivniji, simpatičniji i srećniji. Uz nju, osećamo se bliži porodici i prijateljima, više uživamo u životu, fizički se bolje osećamo, više postižemo. Ceniti dobre stvari, poboljšavati svoje raspoloženje i pozitivno se prilagoditi teškim situacijama – predstavlja veštinu i snagu svakog ljudskog bića koje je donelo odluku da bude srećno.
 
Nije nam potrebno mnogo vremena da naučimo ili upražnjavamo svakodnevnu zahvalnost.
 
1. Počnite da vodite dnevnik zahvalnosti. Uzmite 5 minuta svakoga dana ili jedan dan u nedelji da odaberete tri stvari u vašem životu zbog kojih se u ovom trenutku osećate srećno i zahvalno.
 
2. Napravite fotografije. Otpočnite sa kreativnom misijom u kojoj ćete fotografisati male stvari iz običnog života koje vam stavljaju osmeh na lice! Vaša deca, ljubimci, prijatelji, simpatične okolnosti, partner itd.
 
3. Obratite se nekome, bez obzira da li je to neko kome se divite ili ko vas čini srećnim, odvojite malo vremena i recite mu/joj koliko ste zahvalni na činjenici da postoje.
 
4. Odaberite period u kojem ćete nositi dragu narukvicu ili bilo koji predmet koji simbolizuje dobre stvari u vašem životu, a može vas inspirisati da iskažete svoju svakondevnu zahvalnost ili svesno odlučite da to vreme ne koristite za kritiku ili žaljenje.
 
Ne morate ograničiti svoju zahvalnost samo prema velikim stvarima. Dobre stvari koje su male i imaju svoje mesto u svakodnevnom životu, jednako su važne, ako ne i najvažniji deo vrline zahvalnosti.
 

Male tajne velike zahvalnosti:

Ljudi koji rade na svojoj zahvalnosti su kreativniji, lakše se prilagođavaju okolnostima, imaju jači imuni sistem, postojanije veze i minimalan stres.
 
Ako bismo na trenutak zamislili da gubimo stvari koje nam se podrazumevaju, zatim zamislimo da nam se sve to izgubljeno povratilo, a potom razmislimo koliko bi bili zahvalni na tome, možemo naučiti kako da cenimo i stvari o kojima često ne razmišljamo.
 
Cilj svakodnevne zahvalnosti je veoma jednotavan i izuzetno human – naučiti da živimo život kao da je svaki dan čudo! Na svesnoj, racionalnoj osnovi, znati koliko nam je do sada dobrog dato. Zahvalnost prebacuje naš fokus sa stvari koje nam nedostaju, na one koje su prisutne.
 
Onda kada budete orijentisani na stvari kojima ste zahvalni, otkrićete koliko radosti ima u svemu onome što ste olako dožiljavali. Zahvalnost nije samo reakcija kada dobijemo ono što želimo, već veština kojom i u teškim situacijama pronalazimo svetlost.
 
Unesite zahvalnost u vaša iskustva. Umesto što biste čekali na dobre okolnosti da biste bili zahvalni i srećni, okrenite situaciju u vašu korist:
 
Budite zahvalni na onome što već imate i dobre stvari će krenuti da vam se dešavaju!
 
U želji da vam olakšam vaš put ka životu ispunjenom zahvalnošću, kako biste pronašli svoj unutrašnji mir i sebi ulepšali svaki dan, bez obzira na sve, bez ičije dozvole i pomoći, za vas sam napisala novu knjigu “Nećete PRONAĆI MIR dok ne postanete zahvalni”.
 
Knjiga se ne nalazi u slobodnoj prodaji, ali je možete dobiti POTPUNO BESPLATNO na radionici “4 koraka do korisnih navika uspešnih i srećnih” koju ću održati u subotu 7. septembra u Madlenijanumu. Ova interaktivna radionica je vaša prilika da steknete najkorisnija znanja, alate i tehnike, koji će vam pomoći da u svoj život uvedete rutinu koja vam je nedostajala da biste s lakoćom postizali svoje ciljeve i svakodnevni život učinili rasterećenijim, srećnijim i još kvalitetnijim.
 
Mesta se ubrzano popunjavaju, pa rezervišite svoje odmah putem ovog linka.
 
A u međuvremenu, preuzmite besplatno poglavlje knjige ovde.
 
Za vaše najviše dobro od ❤
Slavica