20

mar

2018

ČAROLIJA METAFORE

By Slavica Squire In Sa događaja

Priče su jedan od najstarijih oblika podučavanja i uticaja. Kroz narodno pripovedanje očuvala se tradicija mnogih naroda. Priče o običajima, ratovima, junacima, precima i razna učenja prenošena su generacijski s kolena na koleno i u sebi nosile moćnu poruku. Takve priče nazivamo metaforama.
 
Metafore prenose poruke sa korisnim vrednostima i uverenjima kroz vrlo malo verbalnog sadržaja. Pošto naš mozak razmišlja u metaforama, priče imaju veliki uticaj na nas. Vrhunski komunikatori poseduju veštinu korišćenja jezika bilo korišćenjem moćnih obrazaca ili jednostavnim pričanjem priče korišćenjem metafora. Na taj način, izuzetnom fleksibilnošću i uvažavanjem sagovornika mogu da pomognu drugima da naprave fascinantne promene u poslu i životu.
 
Upravo zbog toga se metafore izučavaju u okviru 6. modula edukacije NLP Master na NLP Institutu. Proteklog vikenda polaznici su o njima imali priliku da uče od Slavice Squire, prvog NLP trenera i osnivača prvog NLP Instituta u Srbiji.
 
Učili su kako da osveste svoje metafore i kreiraju nove, kako da izbruse veštinu pričanja priče i postanu vrhunski komunikatori koji sa lakoćom kreiraju metafore i direktno utiču na nesvesni um sagovornika, kako da iniciraju ideje kod drugih, podstaknu ih na razmišljanje, izvrše pozitivan uticaj i kako da prenesu pravu emociju. Jer uspešni komunkatori, emocijom drže pažnju. Više o tome možete pročitati OVDE.