30

mar

2016

ŠTA JE LAKŠE, OPROSTITI ILI LJUTITI SE?

By Slavica Squire In Poučno

oprostiti

Ko god da vas je povredio, ako želite to da promenite zbog sebe, onda je najbolje da toj osobi od srca poželite sreću. Ovo deluje na prvi mah neprihvatljivo i totalno nemoguće i postavlja se pitanje, kako želeti sreću nekome ko te je zaista puno povredio? To nije lako, zar ne? Ali sa druge strane, zar je lako živeti ispunjen i otrovan besom i ljutnjom? Nije to ni malo lakše, tek to je teško, živeti tako besan, otrovan, ogorčen i kriviti druge, to je mnogo teže. U principu je mnogo lakše blagosloviti nekoga nego ga optužiti, ali ne ide to baš odmah. Za to je potrebno neko vreme i rad na sebi.

Lakše je oprostiti, nego se ljutiti.

Oproštaj znači zauvek se odreći nade da je prošlost možda mogla da bude drugačija. Ljudi najviše greše i onemogućavaju sebe u opraštanju, jer misle da je oproštaj u stvari odobravanje i prihvatanje onoga što vam se desilo. Ali nije to u pitanju, već se kod oproštaja radi o tome da prihvatite da se to desilo, ali ne i da je to ok, već samo da se desilo i šta vam je sada činiti sa tim. Tako da oprostiti znači odustati od nade da je to moglo bilo kako drugačije da bude. Znači tako je kako je, oprostiti ne znači da zaboravljate, niti da odobravate, nikako. Već iako pamtite, i ne verujete više tim osobama, vi im opraštate i puštate prošlost da ode, da vas ne drži više kao taoca.

Prošlost su sećanja koja više ne mogu da vas povrede bez vaše dozvole.

Ono što se desilo više ne može da se promeni, ali može da se promeni naš odnos prema tome. I kada, u mojoj coaching praksi, klijenti dozvole sebi da promene svoj odnos u korisniji i odbiju da pate, onda se otvori ogromna količina nove energije u njihovom životu koju mogu da usmere u pravcu ostvarenja svojih snova. Razmislite ima li nešto čemu vi dozvoljavate da vas još uvek koči? Promenite to, poradite na tome, ima raznih veoma efikasnih i isprobanih coaching tehnika i praktičnih metoda.
Svetlost je isuviše bolna za onoga ko želi da ostane u tami.
 
U naizgled užasnim iskustvima nalazi se skrivena milost. Jer kada čovek nauči da oprašta i pođe mu to za rukom, onda se ta milost pokaže u svom punom sjaju. Nije lako i možda neće uvek uspeti, ali je korisno razmisliti šta nas je to iskustvo naučilo. Koja je to lekcija? Kome ili čemu se može biti zahvalan za to učenje?

Šta god da vam se desilo u prošlosti tretirajte to kao zastarele vesti i okrenite novi list.

Zašto biste preturali po starim novinama i nervirali se zbog zastarelih vesti? Zašto biste se zaglavili na jednoj strani i listali knjigu unazad? Okrenite novi list, jer ko zna šta sve ima u toj knjizi još? Možda vas čeka neka predivna priča, a vi nikako da stignete do nje… Nije važno šta je bilo, to su samo lekcije… Naučićete i krenućete dalje! Samo napred glavu gore!
Jer nikada ne znate ko će biti svetlost kada vas okruži mrak.
 
Više o tome kako možete da se oslobodite tereta prošlosti i živite svoj život ispunjeno i srećno, možete pročitati u mojoj knjizi “Najbolja osveta od svih je SREĆA”, u koju možete zaviriti OVDE.
 
Za vaše najviše dobro,
Slavica Squire