17

apr

2016

KO JE LUD DA PATI?

By Slavica Squire In Poučno

lični razvoj

Postoji li uopšte jednostavan način da budemo češće srećni i da osećamo zadovoljstvo u životu ili je to samo hokus pokus naklapanje?
 
A možda vi već znate kako se to radi? Ko zna, možda ste baš vi osoba koja se jednostavno u toku dana, s vremena na vreme, intenzivno koncentriše na sve divne stvari u svom životu. Verovatno se fokusirate ponekad i na sve što je dobro i sve ono što je kako treba, a na čemu biste mogli da budete zahvalni, samo ako biste hteli. Ili što bi rekli Ameri: “Count your blessings” – u slobodnom prevodu: nabrojte sve ono što je blagoslov u vašem životu.
 
Nekada i nije baš tako jednostavno pronaći sve te pozitivne stvari, ali svako ih ima. Na žalost većinu stvari podrazumevamo, a mnogo toga uopšte i ne primećujemo, jer smo navikli da se bavimo negativnom stranom svog života. Tako smo programirani da se više bavimo i nerviramo zbog onih stvari koje nam nisu po volji. A mnoge divne stvari, situacije, okolnosti i ljude previđamo samo zato što smatramo da se podrazumevaju. Kakva šteta?
 
Evo za vas jednog malog trika kojim možete da se direktno okrenete pozitivnoj strani svog života. Zapitajte se šta je sve to što zbog čega biste propatili ako bi nestalo iz vašeg života? Uzmite nešto svakidašnje, na primer stan ili kuću u kojoj živite, auto koji trenutno vozite, vaš trenutni posao, kakav god da je, vašu porodicu, prijatelje, zdravlje, slobodno društvo u kome živimo. I na momenat prestanite da razmišlajte šta sve nije kod ovih nevedenih stvari perfektno, jer šta je uopšte perfektno? Jednostavno umesto toga zamislite kako bi vaš život izgledao kada bi vam ove stvari nepovratno bile oduzete. Daaaaa… zamislite život bez svega toga. Ufffff! Boli!
 
Ovo je samo misaoni eksperiment koji zahteva malo hrabrosti, a može veoma delotvorno da nas osvesti kako su naša prevelika očekivanja ustvari neprijatelj našeg zadovoljstva i najveći izvor naše nesreće.
 

  • Jasno je da naše društvo nije perfektno, ali da li biste radije živeli u nekom društvu gde život mnogo manje vredi nego ovde kod nas i gde ljude šutiraju i maltretiraju?
  •  

  • Možda je vaš stan izložen bukom i komšije su neljubazni, ali da li biste radije živeli na ulici?
  •  

  • Posao vam je dosadan, a vaš šef je nepravedan, a da li biste radije živeli od socialne pomoći i bili na birou?

 
Sve ima svoje dobre i loše strane i u svačemu se može naći nešto dobro, koliko god da se čini strašnim, ako ništa drugo, bar može da bude lekcija i šansa za vaš lični razvoj.
 
A na kraju krajeva je vaša odluka na šta se fokusirate, a sa fokusom se menja i vaša sreća i nivo zadovoljstva. Osim toga ako se ne koncentrišete na loše strane, već štedite energiju i ne trošite se uludo na kukanje i osude, svu tu količinu energije onda možete da iskoristite da stvorite još dobrih momenata i situacija za sebe i da nešto od onoga što vam se ne sviđa i promenite.
 
Hajde sada još jednom ozbiljno razmislite, šta je to za čim biste patili, čak iako trenutno nije perfektno? Ako vam je potrebna pomoć da se prisetite, od srca vam poklanjam “Dnevnik sreće”, koji će vam omogućiti da svakog dana otkrivate razloge zbog kojih je život lep. Svoj dnevnik možete preuzeti OVDE.
 
Za vaše najviše dobro
Od srca ❤️
Slavica