23

apr

2021

LIDER 21. VEKA JE KAO ALHEMIČAR

By Slavica Squire In Poučno

„Lideri novog doba spremni su da idu izvan granica, preko litice, radoznali su da vide šta ima tamo gde niko nije išao, znatiželjni su da istraže dalje od svoje zone komfora. Oni su alhemičari, jer menjaju energiju iz jednog stanja u drugo, ubrzavaju i usporavaju, bez analize“, govorio je Tom Best, NLP trener i antropolog.
 
Pre nekoliko dana obeležili smo devet godina kako Tom više nije sa nama, ali smo nastavili da u praksi primenjujemo i širimo njegove izvanredne ideje kroz naše seminare i svakodnevni život i rad.
 
Ta ideja da su lideri 21. veka u stvari današnji alhemičari, koji umeju da promene represivan sistem u harmonično okruženje koje uzdiže i isceljuje ljude, zapravo je već intenzivno zaživela u svetu. Mi smo danas svedoci toga da pravi lideri pomažu ljudima da postanu najbolja verzija sebe – kreirajući svoj put do vrha, oni danas nose cveće, umesto da pobedonosno pobadaju zastavice. Oni se više ne takmiče ni sa kim, već imaju cilj da sebe i sve oko sebe učine produktivnijim i, pre svega, boljim ljudima koji, zbog onoga što rade, mogu svet učiniti lepšim mestom za život svih nas.
 
Tom Best je držao NLP seminare poslednjih dvadeset pet godina svog života u Americi, Kanadi, Meksiku, Peruu i po Evropi. Imala sam veliku privilegiju da Tom postane moj mentor i godinama je dolazio da podržava moj rad, te je i danas prisutno njegovo učenje, kao neki dobar duh, na našem NLP Institutu. Njegove metafore, poseban način izlaganja i duboko razumevanje pomerili su granice saznanja svakoga ko se ikada sreo sa njim.
 
Njegov sasvim drugačiji, ljudski topao i visokoetički pristup koji je danas naš stil, omogućio nam je da naši učenici uspešno integrišu NLP znanja u svoj poslovni život i doživljavaju duboke uvide i promene na ličnom planu. Njegovo znanje bilo je bazirano na antropologiji i konstantnom usavršavanju i istraživanju drevnih kultura, koje je spojio sa učenjem NLP metoda tako da jedno drugo prožima i danas je učenje kod nas neverovatno istinski holističko iskustvo NLP treninga. On je bio i vrhunski storyteller te smo preuzeli njegov stil da u svoja predavanja unosimo ono što je preko potrebno savremenom poslovnom svetu – a to su priče, priroda, humor i pomalo čarolije.
 
„Kad žena vodi tim ona kreira porodicu, ali to isto rade i svi pametni lideri“, govorio je Tom
 
Onaj ko vodi tim, kompaniju ili državu nalazi se na mestu na kome ostali nisu. Ljudima nije prirodno da budu lideri, jer lider je onaj koji želi da ide prvi tamo gde niko pre njega nije, uz svu sumnju i teret odgovornosti, uz sav rizik koji preuzima da možda neće uspeti. Biti lider nije lako, pogotovo ako volimo komfor, zato većina ljudi to ne prihvata i ne bi nikada prihvatila.
 
Danas ego-based kompanije propadaju, sa piramidalnom strukturom gde u kompanijama vlada konkurencija, takmičenje, konflikt i gde se svi fokusiraju na probleme. Ego struktura ima svoja ograničenja, uverenja i limite, kao i svako ostrvo. A oni koji se usude da rešenja traže van „ostrva“ jesu lideri novog doba, lideri koji umeju da budu uspešni i da sačuvaju dušu.
 
Kvaliteti novog lidera su: integritet, fleksibilnost, poštovanje, poverenje. Tom Best nas je učio da je poverenje dvosmerna ulica. Ali isto tako nas je učio da lider poseduje i empatiju, saosećanje, da je put do uspeha posut emocijama i da je sistem koji grade lideri 21. veka tu da im pruži strukturu i održivost, a nije represivan, već uzdiže ljude. Takav novi sistem podržava i razvija nekad i naše uspavane sposobnosti. Kad odemo izvan ega, izvan ostrva, iznad ograničenja, rešenja se nalaze svuda oko nas, u kreativnom polju koje stvaramo sa svojim timom, ali i iznad nas, u Univerzumu u kome se nalazimo. Ego nas ograničava, a Duh nam daje širinu i otvara nam nove mogućnosti – to je bila najvažnija poruka koju je novim liderima tada dao Tom Best. On je bio neobično obična osoba, učitelj i student koji je za sebe govorio da je s vremenom naučio da se opusti i da nosi sve manje i manje teškog tereta, da se sve manje bavi procenom i prosuđivanjem ljudi. Učio nas je da je za svakog od nas važno da naučimo da se rasteretimo oproštajem i da sebe ispunimo ljubavlju i okružimo se ljubavlju, jer time postajemo autentična osoba, vrhunski lider za 21. vek, osoba koja je zahvalna za sve što joj život donosi i kojoj jedino može da se zameri to što izvanredno zarađuje dok se dobro zabavlja radeći ono što voli.
 
Lider novog doba je autentična osoba, ona harmonizuje i energetizuje okolinu i svoje saradnike. Takav lider preuzima odgovornost, donosi odluke i rešava probleme na autentičan način. Novi lideri su iscelitelji, alhemičari, čarobnjaci, koji menjaju energiju iz jednog stanja u drugo. Oni imaju moć da sa svojim timom nevidljivo (vizije) pretvaraju u vidljivo (ostvarene ciljeve). To je metafora pretvaranja olova u zlato, metafora stvaranja čuda. Novac je bitan, ne samo za održivost biznisa već i za napredak i razvoj, ali nije ključan motivator, a ni sigurnost nije ono što lideri vole. Oni su spremni da rizikuju, da idu izvan granica, iza litice, radoznali su da vide šta ima tamo gde niko još nije bio, znatiželjni su i spremni da odu dalje od svoje zone komfora. Lider je istraživač, avanturista. Isto tako, lideri novog doba poseduju svesnost o energiji, o tome da naše energetsko telo formira fizičko, oni znaju da je kreativno stvaralaštvo put od snova do ostvarenja, u stvari njihov posao.
 
Lider 21. veka je i nešto kao moderni „alhemičar“, jer on se bavi i zdravljem, pomaže drugima i isceljuje, harmonizuje zajednicu, svoj tim i kompaniju, prenosi drugima znanje i u isto vreme neprestano uči, raste i razvija se. Razmenjuje energiju i transformiše je, a svojim postignućima daje doprinos okruženju u kome živi i poboljšava ga.
 
Nas je hrišćanstvo učilo da se prema susedu ponašamo kao prema sebi ravnom, a Tom je proveo niz godina istražujući drevnu kulturu Indijanaca u Andima, gde kažu: „Ti si ja“, prepoznajući sebe u drugima. Kad postoji takva vrsta svesti i povezanost sa prirodom i drugim ljudima, progres je neminovan i sva naša ograničenja i maske nestaju. Do vrha se ne gazi preko mrtvih, jer sve što radite drugima radite sebi. Zašto onda do ispunjenja svojih snova ne biste i vi nosili cveće? Ono što je najlepše u vama svet zaslužuje da vidi, čuje i oseti.
 
Ako želite da negujete to najlepše u sebi i da rastete i napredujete u ličnom i profesionalnom pogledu, od srca vas pozivam da se prijavite za naš Online program za unapređenje karijere i uz moju i podršku mog tima puna dva meseca radite na razvoju vašeg poslovnog života.
 
Bilo da ste šef ili lider ili zaposleni, ovaj program će vam omogućiti da na svoju karijeru gledate iz sasvim nove perspektive i uzdignete je na viši nivo, a pritom možete da ga pohađate gde god da ste i kad god vam vreme dozvoli.
 
Zato vas od srca pozivam da se prijavite putem ovog linka i vidimo se uskoro.
 
Za vaše najviše dobro od ❤️
Slavica
 
P.S. Ovaj tekst nastao je u želji da obeležim sećanje na Tomov rad, na osnovu audio-snimka i beležaka sa Tomovog treninga The Energy of Leadership, koji sam organizovala 2010. godine, a u mnogome se oslanja na tekst koji je još tada napisala Žana Poliakov, jer je bila sa nama.