10

dec

2020

3 NAČINA DA SEBI KUPITE SREĆU

By Slavica Squire In Aktuelno

Sigurna sam da ste verovatno čuli za onu narodnu “Novac ne može da kupi sreću”. To je nešto što se često može čuti od malih nogu i to vremenom postane naše uverenje koje upravlja našim životom. Zato u današnjem videu želim da sa vama podelim tri načina na koja ipak možete kupiti sreću i za to vam uopšte ne treba mnogo novca.
 
Možete ga pogledati ovde:
 

 
A ako vam više odgovara da čitate, ovde je i transkript celog videa:
 
Dragi moji, dobro mi došli! Ja sam Slavica i ovo je moj YouTube kanal i u današnjem videu se radi o tome da novac ipak može da vam kupi sreću.
 
Profesor na Harvard univerzitetu Michael Norton napravio je jedno istraživanje u kome je ljudima podelio novac i jednim ljudima je rekao da taj novac danas moraju da potroše tako što će nekome drugome da ga daju ili da kupe nešto nekome drugome za taj novac, a drugim ljudima je rekao da taj novac potroše danas tako što će sebi nešto da kupe.
 
Dobili su različitu količinu novca – od 20 do pet dolara – a pre nego što su krenuli u taj dan, on je istražio njihov nivo zadovoljstva i sreće. Onda su uveče kada se dan završio svi bili pozvani i pitani kako se osećaju i kakav im je bio dan.
 
Bukvalno, ispostavilo se da svi oni koji su potrošili novac na sebe niti su šta srećniji, niti su nesrećniji. Oni su isto kao i ujutru. A svi oni koji su novac dali nekome drugome, ili su kupili nešto za nekog drugog obradovali nekoga, su bili mnogo srećniji.
 
I šta nam to govori, u stvari? Da postoje načini na koje možemo i sa malo novca da kupimo svoju sreću. I jedan od najboljih načina prvi način da kupimo svoju sreću je tako što ćemo da potrošimo nešto novca da obradujemo nekoga.
 
To znači, da je velikodušnost nešto što nas čini srećnim. Eto, naučno je dokazano da nas velikodušnost čini srećnim.
 
Tako da vam ja predlažem da danas razmislite koga biste mogli da učinite srećnim sa možda malo novca; to ne mora da bude puno.
 
Ali šta je to što možete da učinite za nekoga? Šta biste mogli nekome da kupite, da poklonite? Eto, idu praznici i možda baš sada razmislite šta je to što bi ljude koje vi volite usrećilo? Ali gledajte šta bi to moglo da bude, da ne bude puno novca. Da ne kupujete sad neke ogromne stvari, nego nešto što znate da bi baš želeli.
 
Neku sitnicu, nešto što je, onako, lično upućeno njima da možda kupite ili da sami kupite neki materijal da nešto napravite i obradujete te ljude. Videćete, na kraju tog dana kada vidite njihov osmeh, kada vidite radost u očima, vi ćete se sigurno osećati bolje.
 
Drugi način da sebi kupite srećnu novcem je da potrošite novac na iskustva. Kada kupujemo stvari, one su nekako uzrok toga da mi punimo svoje domove svim i svačim ne znamo šta ćemo s tim posle. Kada se selimo tek onda shvatimo koliko imamo gluposti za koje smo dali novac i da nam stvarno skoro ništa od toga ne treba. Ne baš ništa, ali da je ogromna količina stvari koje nam ne trebaju koje nismo uzeli u ruku u poslednjih godinu, dve, pet… A, u stvari, ono čega se dugo sećamo i što nam je stvarno važno, su ta neka iskustva, koja u stvari, nam služe da usrećimo nekoga, zajedno sa nama.
 
Možda, na primer, sa decom da odemo negde na neki piknik ili u neku šetnju, ili da na primer, neko putovanje sebi priuštimo koje ne bismo mogli, ako kupujemo puno nekih stvari. Jer putovanja nam ne pričinjavaju radost samo kada smo tamo, najviše radosti nam pričinjavaju kad, u stvari, pre nego što krenemo i kada se vratimo.
 
Kada se spremamo na neko fantastično putovanje, ta euforija, ta radost, da idemo negde gde želimo da idemo, gde smo oduvek, možda, želeli da odemo, to je nekako nešto što stvarno je novcem kupljeno, ali je s druge strane sreća koja dolazi iznutra.
 
I onda, kada smo na tom putovanju, uživamo! Ali kada se vratimo, mnoga putovanja ostaju za ceo život. Znate, to su nekako stvari, koje niko ne može da nam uzme – ta sećanja, te uspomene koje imamo, o nekim lepim trenucima.
 
Zato, ako imate decu, kreirajte im divne uspomene iz detinjstva umesto što im kupujete skupe stvari. Jer divne uspomene iz detinjstva su nešto što je neprocenjivo vredno i ostaje ljudima zauvek u sećanju. A skupe stvari… to bude i prođe.
 
I uvek imaju neke skuplje i neke lepše i to je tako. Prosto je beskorisno. Ok, ne kažem da vi ne treba da kupujete neke stvari, koje volite da imate, ali i sami posmatrajte šta vas više usrećuje. Da li vas više usrećuje nešto što ste doživeli i da li to duže pamtite ili se sećate, na primer, pre deset godina kakve ste čizme imali kakve ste cipele imali, kakve ste tašne imali…
 
Ili se možda sećate nekog lepog doživljaja koji čak nije ni mnogo koštao ali je za vas bio neki možda momenat sa vašim roditeljima ili momenat sa sestrom, bratom, sa supružnikom, partnerom… šta god.
 
Razmislite o tome šta je ono što pamtite u stvari. To su doživljaji, to nisu stvari. Na primer, knjiga koju kupite a ne pročitate, ne čini vam puno radosti. Ali kada je pročitate, to je taj doživljaj, iskustvo sa tom knjigom, onda je pamtite, ona vam nešto znači.
 
Tako da, najbolje je da za sebe kupite neka iskustva. Takođe, ta iskustva mogu da budu učenje nečega. Da sebi priuštite da naučite možda neki jezik ili neki lični razvoj nešto što će vas iznutra da oplemeni, a to je takođe kao neko iskustvo koje sebi priuštite.
 
Tako da razmislite, kako možete sebe da obradujete za ove praznike. Šta možete sebi da priuštite a da nije neka stvar, nego da je neko iskustvo, nešto čega ćete se rado sećati, a koje uopšte ne mora da bude da košta puno, nego da bude nešto što je vama lako dostupno. Samo je važna kreativnost. Važna je mašta. Važno je da osmislite nešto.
 
Sedite i razmislite: šta su iskustva koja biste mogli sebi, svojoj deci, svojoj porodici da priuštite za ove praznike?
 
I treća stvar koju možete za novac da kupite, a to će vas sigurno usrećiti je da kupite vreme.
 
Niste znali da vreme može da se kupi za novac? Može! Ja vam kažem da može. A šta je u stvari u pitanju? U pitanju je da možete na primer da platite nekoga da radi nešto što ne volite, a da vi dobijete vreme da radite ono što ćete da volite u čemu uživate u čemu postajete možda još bolji i time zaradite više. Jer zamislite vi sada kada umesto da ja snimam ovaj video za vas, da ja sada peglam. Ili da, na primer, umesto da držim edukacije ljudima kojima to život menja da ja usisavam po kući?
 
To neko radi za mene rado voli to da radi, voli što radi kod mene, a ja sam jako srećna što ja to vreme mogu da posvetim vama.
 
Razmislite i vi, ko bi mogao nešto da uradi koga biste mogli da platite nešto da uradi, a vi da radite nešto što će da vas usrećuje, a možda i da donese veću zaradu. S druge strane, na primer, ima ljudi koji kupuju kola da bi mogli da se voze na posao izdaleka i onda se možda voze pola sata, sat vremena na posao. I kako bi bilo da taj novac možda uložite da kupite stan bliže svom poslu ako je malo skuplji možda, ali da bude bliže, tako da imate više vremena u toku dana.
 
Zamislite kada biste mogli da kupite svakoga dana jedan sat vremena koji možda provodite sa svojom decom umesto da kupite auto. Šta mislite, čega ćete vi više da se sećate šta će više da vas usreći, šta će vašu decu više da usreći – to što vi lepim autom idete s posla kući ili od kuće na posao ili što imate više vremena za njih?
 
Znači, to su sad samo neke ideje, može da bude da ovo ne odgovara vama, ali razmislite koji su vaši načini, kako biste vi možda mogli da upotrebite onoliko novca koliko imate, da kupite više sreće za sebe tako što kupite neko vreme s onima koje volite, priredite neka iskustva sebi i onima koje volite i neke poklončiće onima koji su vam dragi do kojih vam je stalo, i pokažete svoju velikodušnost. Jer to su ta tri načina.
 
I ono što je važno, što ja često govorim ljudima je razmišljajte o tome. Poslednje odelo koje ćemo obući, nema džepove. Tamo gde idemo u poslednjem odelu nosimo samo svoje uspomene, svoja iskustva ljubav koju smo doživeli radost koju smo doživeli, sreću koju smo doživeli, ispunjenja koja smo doživeli.
 
Tako da, pobrinite se sami za sebe i nemojte traćiti novac na gluposti koje ćete bacati za godinu, dve tri, pet ili deset ili dvadeset ili će, kad vas isprate u poslednjem odelu, bacati oni koji su vas ispratili, jer neće znati šta će s tim. Trošite svoj novac pametno da sebe i one koje volite usrećite. I vidimo se!