16

sep

2023

Verujem da se svaki čovek, bez obzira na njegovu snagu i hrabrost, ponekad nađe u situaciji koja ga izbaci iz koloseka. I možda ste i vi trenutno suočeni s izazovima koji vam remete svakodnevni život i ne znate kako dalje. To je sasvim normalno, jer život ponekad iznenadi neočekivanim izazovima kao što su gubitak posla, prekid odnosa ili neka ozbiljna bolest.
 
Važno je znati da postoje načini kako se efikasno nositi s ovakvim izazovima i kako brže i lakše izaći iz njih. Nije potrebno biti superheroj sa nadljudskim moćima. Oni koji uspešno prolaze kroz krizne periode jednostavno razumeju faze kroz koje treba proći i znaju kako da pomognu sebi da taj proces bude što brži i lakši.
 
Evo detaljnijeg pregleda tih faza:
 
Faza 1: Razumite i prihvatite
 
Ova faza počinje postavljanjem pravih pitanja. Umesto da upadnete u zamku samosažaljenja i pitate se “Zašto se meni ovo dešava?”, postavite sebi sledeća pitanja:
 

  • “Šta se tačno dešava?”
  • “Kakva je moja trenutna pozicija?”
  • “Kako sam ja doprineo/la da se ovo dogodi?”
  • “Šta treba da radim drugačije?”
  • “Kako se osećam u vezi sa ovim što se dešava?”
  • “Zbog čega se tako osećam?”

 
Ova pitanja će vam pomoći da precizno sagledate situaciju u kojoj ste se našli i da je prihvatite takvom kakva jeste.
 
Faza 2: Vratite se sebi
 
Iznenadne loše okolnosti često umeju da poremete samopouzdanje i izazovu osećaje straha, zabrinutosti i brige. Da biste nastavili dalje, potrebno je da se vratite sebi. Ovo možete postići:
 

  • Zahvalnošću: Podsetite se na sve što je lepo u vašem životu, šta ste postigli i na šta ste ponosni.
  • Resursima: Prisetite se svojih veština, znanja i sposobnosti koje vam stoje na raspolaganju.

 
Razmislite o tome u čemu ste dobri i šta vam ide sa lakoćom.
 
Faza 3: Istražite koje sve opcije imate
 
Retko postoji situacija u kojoj ne možete ništa preduzeti. Ova faza uključuje pažljivo razmatranje svih opcija. Stavite sve opcije na papir i dajte sebi dovoljno vremena da smislite kreativna rešenja. Korisno je uzeti u obzir sve svoje veštine, znanja, ljude koji vam mogu pomoći i možda prikupiti informacije sa interneta ili drugih izvora.
 
Faza 4: Postavite ciljeve
 
Kada odaberete najbolju opciju za sebe, sledeći korak je postavljanje jasnih ciljeva. Precizno definišite šta želite postići. Na primer, ako ste suočeni s gubitkom posla, cilj može biti da imate nov posao koji volite. Važno je da budete konkretni i jasni kako biste mogli planirati korake ka ostvarenju cilja.
 
Prevazilaženje krize zahteva rad na sebi i sa sobom.
Dobrodošla bi bila ponekad nečija pomoć ili podrška, ali najveći deo je do vas samih – do toga koliko ste vešti i efektni u postavljanju pravih pitanja, u upravljanju emocijama, u donošenju odluka i postavljanju ciljeva.  A ovaj coaching proces vam omogućava da ne budete u problemu duže nego što je potrebno, da iskoristite svoje unutrašnje resurse, razvijete novu perspektivu i postavite nove, ostvarive ciljeve.
 
I uopšte, coaching vam pruža strukturu, alate i tehnike da bolje razumete sebe, a samim tim i ljude oko sebe, svoje emocije i ponašanja, svoje odluke i ciljeve i budete sebi, a i vama važnim ljudima, najbolja moguća podrška.
 
Zato vas pozivam da se prijavite na naš Online Coaching Starter i date sebi šansu da naučite mnoštvo korisnih i lako primenjivih metoda i tehnika kojima ćete sebi da prokrčite put ka životu koji za sebe želite.
 
Sreća, ispunjenost i uspeh nisu nedostižni, samo je važno da znate kako do toga da stignete. Odgovore možete da dobijete na Online Coaching Starter-u.
 
A mi se radujemo da vam budemo podrška.
 
Za vaše najviše dobro od srca ❤️,
Slavica