02

jun

2018

NLP CONFERENCE LONDON 2018: DANI ZA PAMĆENJE

By Slavica Squire In Lično

Svake godine se u Londonu organizuje NLP Conference događaj, koji okuplja najveća imena iz sveta neuro-lingvističkog programiranja. Ovog puta sam odlučila da i našim polaznicima obezbedim najpovoljnije uslove za kotizaciju koje ja, kao ambasador ANLP asocijacije imam i omogućim i njima da zajedno uživamo u zaista bogatom programu.
 
Tako smo nešto malo pre završetka naše Intenzivne Coaching Akademije, Milan, Katarina, naši vredni polaznici i ja odleteli u prestonicu Velike Britanije na jedan od najvećih NLP događaja na svetu.
 
Prvi dan konferencije 18. maja, bio je posvećen masterclass-u Robberta Diltsa i Iana McDermotta na temu „Catalyzing the Possibilities of Intentional Fellowship”. To je bio i highlight konferencije. Oni su govorili o značaju “Intentional Fellowship”-a, odnosno udruživanja ljudi i kreiranja dubokih međuljudskih veza i prijateljstava, koja mogu biti ne samo lepa, nego i korisna i doprineti tome da svi zajedno stvaramo bolji svet.
Dilts i McDermott su, kako kažu i sopstveno prijateljstvo zasnovali na principu da zajedno budu u službi višeg cilja i ističu da je pored takvog mindseta i želje, potrebna veština i disciplina, kako bi se takva udruženja održala.
 
U subotu, 19. maja imali smo nezahvalan zadatak: da odaberemo najinteresantnije od preko 20 predavanja u različitim oblastima primene NLP-a. Meni je bila interesantna tema Shelle Rose Charvet “Gender, Values and Communication” koja je govorila o tome kako kultura i rod utiču na naše vrednosti i način na koji komuniciramo i ponašamo se i kako promenom naših uverenja i vrednosti možemo graditi dublje i značajnije veze i komunikaciju s drugima.
 

Milan je slušao predavanje čuvene Judith Lowe koja je preko 30 godina aktivna u NLPu i dugi niz godina je sarađivala sa našim Charlesom Faulknerom koji je redovno gostovao na njenim predavanjima u Londonu. Milan kaže da mu je njeno predavanje bilo izuzetno zanimljivo, jer se radilo o istraživanjima Gregorija Batsona.
 
Istog dana slušali smo Petera Freetha na temu “Get Your Clients Unstuck!” koji je stručnjak za postavljanje moćnih pitanja i koji je sa prisutnima podelio alat koji je nazvao Unsticker-om, a koji omogućava da za kratko vreme utvrdite kojim to pitanjem možete da postignete najveći pomak u klijentovom načinu razmišljanja, da se odglavi i da postigne svoje ciljeve.
 
Ostalo nam je još malo vremena da poslušamo Melody & Joe-a Cheala na temu “The Relationship Dance” koju su zasnovali na istraživanjima psihologa Johna Gottmana. Oni su, tragom ovog naučnika, modelovali uspešne parove i utvrdili kako je moguće izgraditi harmoničan odnos, čak i među potpuno različitim ličnostima.
 
Iste večeri uživali smo na gala dobrotvornoj večeri tokom koje su dodeljene NLP Awards 2018 nagrade za one pripadnike NLP neba koji su u poslednjih godinu dana dali najveći doprinos u oblasti zdravstva, obrazovanja, biznisa, u javnom sektoru, a dodeljena je i nagrada za životno delo.
 

Ove godine, nagradu za primenu NLP-a u oblasti zdravstva dobio je dr Jeff Stoker, koji je zahvaljujući tome što je u svojoj praksi primenjivao znanja iz oblasti NLP-a postigao izvanredne rezultate u lečenju pacijenata. U oblasti obrazovanja, nagradu je dobila Joanna Harper, koja je dobrotvor siromašne dece iz Kenije i koja je tamošnje učitelje i nastavnike učila osnovama NLP-a. Inspiracija godine je Thabiso Mailula iz Južnoafričke Republike, koji je prvi put napustio svoju zemlju, samo kako bi prisustvovao NLP Conference događaju. On je oduševljeno na društvenim mrežama beležio sve etape svog putovanja, koje su mu omogućili prijatelji i donatori iz zahvalnosti što im je zahvaljujući NLP-u promenio život. Kim Ingleby nagrađena je za nesebični doprinos društvu i javnom sektoru, jer je zahvaljujući svojim NLP veštinama pomogla mnogim ljudima da prevaziđu traume i žive srećnim životom.
 
Na posletku, nagrada za životno delo dodeljena je legendarnom Robertu Diltsu koji je deo NLP društva od njegovog nastanka sedamdesetih, a iz žirija su ocenili da “niko drugi u ovom polju nije na tako mnogo načina kroz tako dug period” doprineo ovoj oblasti. I zaista mi je velika čast i zadovoljstvo što sam često imala priliku da učim od njega i da sa njim ćaskam. Divan čovek koji je dok je uzimao nagradu zahvalio svojim učiteljima Johnu Grinderu i Richardu Bandleru za doprinos koji su oni dali ovoj oblasti i njemu lično.
 

Nedelju smo započeli predavanjem Michaela Halla, našeg dragog prijatelja i legendarnog NLP trenera i istraživača, koji će sledeće godine po prvi put biti naš gost. Ovog puta, govorio je o metamodelu, kao izvanrednom alatu za razmišljanje, koji nam omogućava da sprečimo uplitanje sopstvenih filtera, interpretacija i predrasuda i razmišljamo preciznije, jasnije i bogatije.
 

Posle Micheal-ovog, odabrali smo predavanje Anneke Durlinger, s kojom smo se upoznali na NLP Leadership Summit-u u januaru i koja je govorila o pragmatičnoj evaluaciji, metodu koji je razvio naš prijatelj i učitelj Lucas Derks i koji je izvanredno koristan za prevazilaženje otpora u slučaju neslaganja na nivou uverenja.
 
Iako zbog preklapanja termina nismo uspeli da vidimo, čujemo i iskusimo sve što je ove godine bilo organizovano na NLP Conference, naučila sam mnogo toga novog i istinski uživala u druženju sa svojim prijateljima iz celog sveta. Zahvaljujući jednom od njih smo dan pre nego što ćemo napustiti London, doživeli highlight našeg boravka. NLP Trainer Andy Coley nas je pozvao da budemo njegovi gosti na predavanju istraživača Dr John Demartinija koje me je toliko oduševilo, da zaslužuje poseban tekst.
 
Za najviše dobro od srca ❤️
Slavica