22

jun

2024

Verujem da ste se barem jednom našli u situaciji kada vam život nije bio onakav kakvim ste ga zamislili, kada ste osećali da nešto nedostaje ili da ste zaglavljeni u ustaljenim rutinama koje vam ne donose zadovoljstvo. Možda ste probali nešto da promenite, ali vam se činilo da vas nešto koči ili da ne možete da napravite korak napred.
 
Istraživanja iz oblasti psihologije i neurologije su otkrila da naš mozak poseduje neverovatnu fleksibilnost i sposobnost da se menja tokom čitavog našeg života. To znači da imamo moć da oblikujemo svoje misli, emocije i ponašanja na način koji će nam doneti veće zadovoljstvo i ispunjenje.
 
Jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Harvard je pokazalo da, kada se osećamo nezadovoljno, naš mozak prolazi kroz promene koje nam omogućavaju da donesemo odluku da se pokrenemo i krenemo putem pozitivne promene. Ali kako da iskoristimo tu moć i započnemo transformaciju našeg života a da se stalno ne vrtimo u krug, započnemo pa stanemo…?
 
U ovom tekstu ću zato podeliti sa vama 3 osnovna i ključna koraka svake promene. Deluju dok ih čitate jednostavno i kao da iz topa znate odgovore, ali ne dajte se zavarati već me poslušajte. Odvojite neko vreme za ova tri koraka, obezbedite sebi mir, odmoran um, zapisujte i posvetite se transformaciji koju priželjkujete.
 
Korak 1: Osvestite svoju trenutnu situaciju
 
Prvi korak ka promeni je da se osvestite o tome šta tačno ne funkcioniše u vašem životu. Ovo zahteva hrabrost da se suočite sa sopstvenim emocijama i iskreno sagledate trenutno stanje. Postavite sebi pitanja poput: Kako se zaista osećam? Šta me frustrira ili sprečava da budem srećan/a? Identifikovanje ključnih oblasti koje izazivaju nezadovoljstvo omogućava vam da usmerite svoju pažnju na konkretne aspekte koje želite da promenite.
 
Korak 2: Definišite svoje ciljeve i viziju
 
Sada kada ste osvestili svoju trenutnu situaciju, vreme je da definišete ciljeve i viziju za svoj život. Ovo je važan korak jer vam daje jasan fokus i motivaciju za promenu. Zamislite kako biste želeli da se osećate i šta biste voleli da postignete u različitim sferama svog života – od karijere i odnosa do zdravlja i ličnog razvoja. Postavite sebi inspirativne ciljeve koji su usklađeni sa vašim vrednostima i strastima. Vizualizujte svoju budućnost kao ostvarenu i srećnu osobu koja živi život iz snova.
 
Korak 3: Preduzmite akciju i održavajte doslednost
 
Nakon što ste osvestili svoju situaciju i definisali ciljeve, ključan korak je preduzeti akciju. Promena zahteva proaktivnost i angažman. Identifikujte konkretne korake koje možete preduzeti ka ostvarenju svojih ciljeva i započnite ih sada. To mogu biti male svakodnevne promene ili veći koraci koji zahtevaju hrabrost. Važno je da održavate doslednost i budete uporni u svojim naporima. Podrška i angažovanje zajednice takođe mogu biti od velike pomoći tokom ovog procesa, bilo da se radi o prijateljima, porodici ili stručnjacima koji vam mogu pružiti podršku i inspiraciju.
 
Jedna od ključnih stvari koje treba da razumemo jeste da promena nije linearan proces. Može biti praćena izazovima, padovima i trenucima kada nam se čini da se vraćamo unazad. Ali nemojte se obeshrabriti! To su samo prirodni delovi puta. Važno je da ostanete istrajni i da održavate svoju viziju i ciljeve živahnim u svojoj svesti.
 
A da bih vam bila podrška na tom putu promene, moj tim i ja smo odlučili da vam darujemo besplatan letnji izazov pod nazivom “Pokreni se”. Tokom 7 nedelja, svakog ponedeljka ću biti sa vama uživo u Facebook grupi i voditi vas kroz vežbe koje će vam pomoći da se pokrenete i podignete kvalitet svog života na viši nivo zadovoljstva i ispunjenosti.
 
Izazov je besplatan i online, tako da ga možete raditi svojim tempom, kada god vama odgovara i na bilo kojoj lokaciji, gde god da ste. Jednostavan je za sprovođenje, a rezultati mogu biti fenomenalni. Zato vas pozivam da se odmah prijavite za Letnji izazov putem ovog linka i iskoristite priliku da rastete, napredujete i izdvojite se uz moju podršku.
 
Za vaše najveće dobro, od srca ❤️
Slavica