02

apr

2020

KAKO NE TREBA DA KAŽETE “IZVINI”

By Slavica Squire In Aktuelno

Ne mislim da je “izvini” teška reč, ali pouzdano znam da postoje mnogo elegantniji i inteligentniji načini da se izvinite nekome, od toga da samo izgovorite tu reč. Zato sa vama u novom videu na mom YouTube kanalu delim jednu efektnu komunikacionu tehniku, koja će vam biti korisna u mnogim situacijama na poslu i u privatnom životu.
 
Možete ga pogledati ovde:
 

 
Danas u ovom videu želim da vam dam inteligentniju i mnogo elegantniju alternativu nego da kažete “Izvini”. I ono što bih volela da znate, to ne znači da ne treba da se izvinite za stvari koje radite a nisu dobre, da možete da radite šta god hoćete, a da se ne izvinjavate. Naprotiv! Samo želim da vam dam neke primere, nešto što je komunikaciono, psihološki mnogo elegantnije i mnogo inteligentnije od same reči “izvini”.
 
I zato vas molim da pogledate ovaj video do kraja i ako vam se dopada, da pritisnete na kraju “LIKE” a takođe da pritisnete “SUBSCRIBE” i zvonce i da možete svakog četvrtka da nam budete obavešteni kad stiže novi video, a možda nekad ima i neki vanredan tako da ako imate zvonce pritisnuto sigurno ćete biti obavešteni uvek o svemu novom na mom kanalu.
 
Ovde želim da vam dam jednu tehniku u tri koraka koja će naročito da vam bude korisna u poslovnom okruženju, a možete je koristiti i u svakom drugom kontekstu, nije važno ali daću vam na jednom primeru.
 
Na primer, desi se da ste se dogovorili sa nekim za neki sastanak i za taj sastanak morate vi da odete negde i da se nalazite negde, možda u nekom kafiću ili u nekom establišmentu koji je važan za vaš poslovni sastanak, bilo kako bilo… I vama sedešava da kasnite. Osoba vas čeka, vi kasnite petnaestak minuta.
 
I naravno, šta čovek prvo kaže kad kasni: “Jao, molim te izvini!” “Baš mi je neprijatno”.
 
I onda u stvari razgovor počinje sa tom neprijatnošću vašom krivicom, a osoba to oseća. Jedna od mogućnosti, naravno, je da se izvinite ako ste zakasnili, ali postoji jedna inteligentnija i mnogo elegantnija stvar koju možete da uradite u tri koraka.
 
Kao prvo, bi bilo dobro da se zahvalite osobi što vas je čekala i da joj kažete: “Hvala ti! Divno je što si me sačekala ovih petnaest minuta, koliko zaista kasnim”.
 
I onda, korak broj 2 je da objasnite šta se desilo: “Gužva je u saobraćaju i zaista mi je nepredvidivo bilo da ću ovoliko da zakasnim”.
 
I treći korak je šta ste iz toga naučili i možete da kažete: “Za sledeći put znam, kada krenem na sastanke poput ovog ili na naš sastanak u ovom kraju (ili šta god… odgovara tome da kažete) i naučila sam da ću sledeći put da uzmem taksi, zato što može da ide žutom trakom ne moram da tražim parking i sigurno mogu bolje da procenim vreme za koje ću da stignem i da ću biti lakše na vreme na sastanku”.
 
Tako da imate ta tri koraka: “Hvala ti”, znači iznosite svoje poštovanje, uvažavanje, zahvalnost. “Hvala ti što si me čekala” ili “Hvala ti što si me čekao”, “Zaista je bila gužva u saobraćaju koja mi je bila nepredvidiva i sledeći put ću da uzmem taksi, zato što ima žutu traku ne moram da parkiram i mogu lakše da kalkulišem vreme”.
 
I osoba će možda imati razumevanja za vas i reći će možda nešto potput: “Jao, da… i meni se to dešava”, i tako dalje…
 
Tako da je atmosfera mnogo prijatnija. Izrazili ste poštovanje, objasnili ste o čemu se radi naučili ste nešto iz toga – idemo dalje!
 
Znači, nema osećanja neprijatnosti, krivice, predugog objašnjavanja i tako dalje, nego vrlo elegantno u tri koraka. Isto tako na primer kada radite na nekom projektu ili recimo imate šefa kojem ste predali neki projekat i onda pogleda i dođe i kaže vam, na primer: “Primetio sam da si ovde napravila veliku grešku i to ne može tako nije u redu… ”
 
I naravno, kako se čovek prvo oseća: “Jao šefe, izvinite molim vas, stvarno mi je nezgodno što sam to uradila” i tako dalje. “Nisam uradila” ili “nisam videla” ili šta ja znam. I opet to možete da uradite mnogo inteligentnije i mnogo elegantnije to u ova tri koraka.
 
Pod broj jedan, da kažete: “Hvala šefe, što ste se tako detaljno pozabavili ovim i ja se baš radujem da ste našli tu grešku. Tu sam grešku napravila jer nisam obratila pažnju na to i to i iz ove vaše korekcije sada zaista sam mnogo naučila i znam da sledeći put znam da mnogo više obratim pažnju na to i to”.
 
Shvatate? To je mnogo mnogo, mnogo inteligentnije mnogo elegantnije, nego kad se samo besomučno izvinjavate i to nekako ideju onome ko sa vama razgovara da će sledeći put biti bilo šta bolje.
 
Zato je jako fino: zahvalite se, to je prvi korak, drugi korak je da kažete šta se desilo prosto da uvažite osobu i da joj kažete o čemu se radi, da budete iskreni, da priznate svoju grešku tu, koju ne treba sad previše emocionalno da opisujete – samo je objasnite, šta se desilo, i onda na kraju kažete šta ste iz toga naučili i da se to neće ponoviti zato što ste imali to učenje.
 
I možete još jednom da se zahvalite na učenju koje ste dobili ako je to bila recimo, korekcija šefa ili kolega koji su vam dali neku sugestiju ili pronašli neku vašu grešku što je stvarno uvek mogućnost za učenje i tako to treba i posmatrati. Ne kao situaciju u kojoj treba da se osećate krivom i da tako potonete, nego prosto: “Aha, to je bila prilika da nešto naučim. Hvala puno na tome što ste mi ukazali na grešku. Nisam obratila pažnju na to i to i sada znam tačno na šta sledeći put treba da obratim pažnju i to je to”.
 
Tako da to deluje mnogo suverenije, znate. Isprobajte ovo. Isprobajte na poslu, sa kolegama, sa šefovima. Isprobajte sa prijateljima, isprobajte sa supružnicima… I pišite mi koliko vam je ovo bilo korisno i koliko su vam zanimljivi uopšte ovakvi komunikacioni mali trikovi koji čine život elegantnijim i inteligentnijim. Ako želite još toga, ja ću naravno još da snimim ovakvih videa. Pišite mi dole u komentar, a ako vam se ovaj video dopao, obavezno pritisnite “LIKE” tako da ja znam da je ovo bila prava stvar i sledeći put ću možda napraviti još nešto dobro za vas. Jako se radujem ako vama pomažu sve ove stvari koje ja ovde prezentiram da živite život ispunjeniji srećniji i uspešniji i ako je tako, obavezno mi takođe pišite dole. Vidimo se sledećeg četvrtka!