08

sep

2023

KAKO DA ZNATE DA LI STE SPREMNI ZA PROMENU?

By Slavica Squire In Poučno

Možda ste nekada probali da se rešite neke loše navike – da npr. prestanete da pušite, da prestanete da jedete slatkiše ili da provodite previše vremena gledajući TV, ali vam to nije pošlo za rukom? Ili ste možda pokušali da slušate sebe i radite ono što vas veseli i pritom da nekim ljudima kažete ne, ali niste u tome istrajali? Ili možda da započnete novo poglavlje u poslovnom ili privatnom životu, ali je sve ipak ostalo po starom?
 
Možda ste nekada bili entuzijastični i mislili ste da ćete zaista uspeti i istrajati do kraja, međutim to se nije desilo jer ste imali neka hitna posla i morali ste da odustanete od promene zbog okolnosti, šefa, partnera, dece, prijatelja…? A možda vam se desilo da ste npr. uspeli da ostavite cigarete, a nesvesno ste ih uspešno zamenili grickalicama i sada imate par kilograma viška?
 
Kakve god da su promene u pitanju – promene loših navika, posla, stila života, partnera, mesta boravka, profesije… – one zahtevaju dobro planiranje, razumevanje procesa promene, donošenje odluke šta i kako započeti, šta raditi kad postane teško i opadne motivacija, kako odoleti iskušenjima i kako uspešno praviti pomake koji će dovesti do trajne promene.
 
Napraviti promenu često nije lako, ali nije nemoguće. Verujem da imate, osim onih loših iskustava kada niste uspeli, i dobra iskustva kada ste uspeli da napravite neku promenu i zadovoljni ste zbog toga. Razmislite i prisetite se jedne svoje pozitivne promene na koju vas nisu okolnosti „naterale“, već je to bilo nešto što ste sami želeli da menjate i kada ste to promenili vaš život je postao bolji. Možda ste dali otkaz i počeli da se bavite onim čime ste oduvek želeli da se bavite i sada ste srećni, možda ste se upustili u predivnu ljubavnu vezu iako ste se plašili da biste mogli biti ostavljeni ili povređeni, ili ste smršali i sada ste konačno puni samopouzdanja i uživate u životu…
 
Sada kada ste odabrali jednu pozitivnu promenu koju ste napravili, razmislite i odgovorite na sledeća pitanja:
 

 • Šta vas je tada motivisalo na tu promenu?
 •  

 • Šta ste želeli pre nego što ste doneli odluku da nešto menjate? Zašto ste to želeli?
 •  

 • Da li ste se na taj poduhvat motivisali odjednom ili je to bio proces koji je trajao danima, nedeljama, mesecima ili čak godinama?
 •  

 • Čega vam je u tom trenutku bilo previše? Od čega ste želeli da pobegnete?
 •  

 • Šta vam se dopalo, koje ste privlačnosti te promene otkrili? I kako ste osvestili te privlačnosti?
 •  

 • Koliko dugo ste razmišljali i u umu proživljavali tu motivisanost za željenom promenom pre nego što je motivacija postala toliko jaka da ste konačno doneli odluku i krenuli u akciju, odnosno realizaciju?
 •  
  Ova istraživačka pitanja mogu da vam pomognu da osvestite šta vas je pokrenulo i dalo vam dovoljno motivacije da istrajete u željenoj promeni koju sada živite i na koju ste ponosni. Najbolje bi bilo da sva zapažanja zapišete na papir jer mogu da vam pomognu da proverite koliko ste spremni da donesete odluku za neku drugu promenu. Da li ste motivisani za nju kao što ste bili za ovu o kojoj ste razmišljali dok ste prolazili kroz gore navedena pitanja?
   
  Važno je da upoznate sebe i da jasno procenite koje su promene značajne i korisne za vas i da naučite kako da ih ipak ostvarite čak i kada je teško i kada vam izgledaju gotovo nemoguće. Pitanja na koja ste odgovarali su coaching pitanja koja mogu da vam pomognu u tome.
   
  A još više jednostavnih, korisnih i odmah primenjivih coaching alata sadržano je u našem Online Coaching Starter-u, edukaciji kroz koju možete da naučite KAKO da postignete ono što želite, a i da upoznate coaching kao plemenitu profesiju sadašnjosti i budućnosti koja može postati vaše zanimanje.
   
  Online Coaching Starter počinje 22. septembra i traje dva meseca. Edukacija obuhvata 9 SATI treninga uživo na Zoom-u, video lekcije koje će biti postavljene u zatvorenoj Facebook grupi i mnoštvo radnih listova i zadataka koji će vam pomoći da što pre usvojite i počnete da primenjujete svoja znanja.
   
  Online Coaching Starter može da bude vaš prvi korak u novu profesiju, plemenitu, isplativu i veoma važnu, a alate koje ćete dobiti moći ćete da primenite na razne teme u svom životu – da unapredite svoj postojeći biznis, karijeru, da izgradite čvrste odnose bazirane na uvažavanju i poverenju, da lakše i brže ostvarite željene promene i napravite značajan korak ka stvarenju svojih ciljeva.
   
  Prijavite se odmah na ovom linku i „uzmite“ za sebe alate koji su stotinama ljudi pre vas napravili ogromne pozitivne promene u svim segmentima života.
   
  Za vaše najviše dobro od ❤️
   
  Slavica