21

feb

2019

5 NAČINA DA SAMI SEBI OLAKŠATE ŽIVOT

By Slavica Squire In Poučno

Želite li sebi da olakšate život? Daaa, imate pravo na to! Evo nekoliko ideja kako sami sebi, bez ičijeg učešća možete dosta da olakšate svakodnevni život kako u privatnom, tako i u poslovnom okruženju.
 
1. Ništa lično – ono što drugi ljudi misle ili govore, uglavnom nema nikave veze sa vama. Čak i onda kada neko tvrdi da ga vi nervirate i kada se ljuti na vas, čak i ako izgovara uvrede. Čija je to nervoza, ljutnja i uvreda? Da, tačno, njegova! Ljutnja je njegova, iz njega dolazi i u njemu je uzrok, uglavnom u njegovim uverenjima. Vaše je da to ne prihvatate kao svoje. Znate onu priču kada je neki duhovni učitelj, jednog čoveka koji je želeo da ga uvredi a nije uspeo, upitao: ”Ako nekome date poklon i on taj poklon ne prihvati, čije je to onda?” Vi stvarno nemate razloga i ne treba da se nervirate što se neko drugi nervira! Jednostavno nemojte to uopšte prihvatati niti shvatati lično, ionako to nema nikakve veze sa vama. Ovim sebi možete mnogo da olakšate život. Svako ima svoj teret, svoje strahove, uverenja, ograničenja, i nosi to sa sobom gde god krene po vasceli dan.
 
2. Preispitajte svoje misli – intelekt je super i ponekad nam pomaže da nađemo fantastična rešenja, ali često je ustvari glavni producent naših problema. Ono što je fantastično je da mi možemo da naučimo da stavimo u pitanje naša stresna razmišljnja, možemo da ih se oslobodimo i da naučimo da im ne verujemo baš sve. To se odlično postiže kroz razne coaching metode i coaching pitanja koja nam svakako olakšavaju život. Jer uvek možemo da se zapitamo: Ko bih ja bila bez ovih mojih razmišljanja? Kako bi sada i ovde bilo kada ova razmišljanja ne bih imala? Kakav je to osećaj? Šta bih tada prmetila? Primetićete tada kako imate još mnoooogee druge mogućnosti koje ne primećujete jer ste uronjeni u svoja razmišljanja koja su uzrok stresa. A čitav jedan predivni svet pun neogranoičenih mogućnosti može da vam se otvori.
 
3. Ćutite češće – jednom je jedan moj polaznik rekao: ”Ćutanjem se još niko nije obrukao” i mogu vam reći da se mnogo manje nesporazuma dešava kada se manje priča. Postoje i drugačiji oblici razumevanja osim samo intelektualno razumevanje. Mi možemo nešto jednostavno da znamo i osetimo intuitivno ili srcem, a i ne moramo baš sve intelektualno da razumemo. Eto i to je jedna od mogućnosti da sebi olakšate život. Ćutite i poslušajte svoje srce, jer naučno je dokazano da je srce najjači organ percepcije. (Heart Math Institute – Science of the Hearth)
 
4. Prestanite da se opirete – kada ste u otporu, nešto nećete, ali je ono ipak tu prisutno, uvek ste na gubitku. Jer ta ”stvar” protiv koje se vi bunite (makar samo u mislima) se odavno već desila, iako ste vi mišljenja da to nije ok. Ili možda mislite da vi niste ok, ili neko drugi, svejedno šta je, to je tu i prisutno je. Kako kaže moj učitelj dr Stephen Gilligan i to što nam smeta može nečemu da nas nauči i da bude za nešto dobro, nije li to dobro znati? Samo je važno da mu umesto otpora ponudite dobrodošlicu. A to ne znači da vi morate da odobravate sve što postoji, ali postoje i bolji načini od otpora. Pronađite taj bolji način! Istražujte!
 
5. Usporite – Nemci imaju izreku koja kaže da je dobrim stvarima potrebno vreme. Iz užurbanosti ne nastaje ništa dobro. Užurbanost vam sužava moć zapažanja, budi osećaj stresa, čini vas nesrećnim i onda proizvodite loš kvalitet, čak i lošije spavate. Možete da sednete i napravite plan koji je vama realno ostvariti, ne plan želja, koji nikada nećete postići i pod kojim ćete se slomiti. Ugradite pauze u svoj dan. Svakako želite duže da živite nego samo ovu godinu, jel da? Na momenat se umirite, dišite i pitajte svoje srce: Šta mi je danas stvarno važno? Šta meni lično uopšte nije važno sa ovog današnjeg plana. A onda to precrtajte ili odložite i time sebi poklonite više vremena za ono što vam jeste važno, da sve to možete na miru i kvalitetno da obavite. Nije li to divno!?
Olakšajte sami sebi život
 
Molim vas da sami tragate za mogućnostima i idejama koje će vam olakšati život. To mogu zaista da budu sitnice. Svaki komadić lakoće pomaže vama i svima oko vas.
 
Evo malog podstreka u traganju: Šta je to što možete da i ne radite? Šta možete sebi sve da priuštite? Šta je to što i ne morate toliko ozbiljno da shvatate? Sa čim možete malo i da se poigrate ili da pustite da vas ponese? Za čim zaigra vaše srce od sreće?
 
Ja sam život posvetila istraživanju toga kako da svoj život učinimo lepšim, ispunjenijim i srećnijim i u potrazi za novim otkrićima putujem svetom i skupljam nova saznanja.
 
Njih delim u okviru edukacija koje nudimo na NLP Institutu i Coaching Akademiji. Ipak, ako bih morala da izdvojim jednu, koja je prema utiscima mojih polaznika, može da napravi najveću promenu u životu čoveka, onda bih istakla NLP Starter™.
 
Ovaj trening osmislila sam tako da bih svima koji žele da se upoznaju sa NLP-om, omogućila da o njemu više saznaju i to u trajanju od samo dva dana.
 
Jer, mnogi su za NLP čuli zato što bez te discipline ne može da se zamisli savremena poslovna komunikacija, kvalitetan marketing i prodaju, ali nam „Nauka Ličnog Prosperiteta“, kako je interno zovemo moji klijenti i ja, zapravo pruža veštine, alate i tehnike zahvaljujući kojima možemo da zablistamo na svim poljima, kako na poslu, tako i u privatnom životu, u odnosu prema samima sebi i prema našim bližnjima.
 
Jedan termin za NLP Starter (2. i 3. mart) je već popunjen, ali sam zbog velikog interesovanja odlučila da 9. i 10. marta organizujem još jedan u ovom upisnom roku.
 
Prijavite se ODMAH jer se i u ovom terminu mesta ubrzano popunjavaju.
 
Za vaše najviše dobro od ❤️
 
Slavica