11

mar

2021

U ovom videu na mom YouTube kanalu sa vama delim 5 metoda koje muškarcima olakšavaju uspeh i kako i mi možemo da ih primenimo kako bismo unapredile karijeru i bile srećnije i uspešnije.  Pogledajte ga ovde:
 

 
A ako više volite da čitate, u produžetku je i transkript celog videa:
 
U današnjem videu želim sa vama da pričam o tome zašto muškarci lakše postižu uspeh od nas žena.
 
Šta oni rade pametnije od nas i kako možemo od njih da naučimo nekoliko dobrih stvari koje možemo lako da primenimo i koje i inače uspešne poslovne žene zaista i rade.
 
Navešću vam sve i objasniti, a ako hoćete da vidite, morate da pogledate video do kraja.
 
Prva stvar o kojoj želim da pričam, je da muškarci, u stvari, upravljaju svojim novcem.
 
Vrlo je interesantno da će vam retko koji muškarac reći: “Ja nemam račun u banci. To sve radi moja žena.. To je sve kod moje žene, ona sve radi oko novca, oko finansija. Ja se u to ništa ne razumem…” Kod žena je to mnogo češći slučaj, ali ne kod poslovnih žena!
 
Ono što poslovne žene rade, a vi ne radite, sigurno je odlična prilika da napredujete.
 
To ne znači da ste vi sad loši, nego znači: „juhuuu“, imate nešto što možete da uradite i da poboljšate svoju situaciju.
 
Tako da vam predlažem da malo pogledate kako se upravlja novcem, da uzmete svoj novac i da razmislite: da ga malo izbudžetirate, “koliko želim da potrošim na ovo… koliko na ovo, koliko na ovo…” i da počnete polako da učite kako se upravlja novcem.
 
Ako je vaš suprug u tome dobar ili vaš brat ili otac ili neko koga imate, ko je dobar u tome, pitajte ga, naučite od njega par trikova kako se to, u stvari, radi. Jer dobro je da ste kao žena jednostavno neko ko upravlja svojim novcem. Nije važno koliko ga ima, nego je važno da vi znate koliko ga ima i šta možete, a šta ne možete s njim i ko zna, kažu da to budžetiranje novca, vodi u imanje sve više novca…
 
Druga stvar u kojoj su muškarci fenomenalni je sklašanje poslovnih prijateljstava. Okruže se ljudima koji su takođe uspešni.
 
Uspešne poslovne žene takođe se okružuju drugim ženama koje su izuzetno uspešne. Ne moraju da kreiraju baš prijateljstva koja idu dalje od toga, nego se jednostavno udružuju na nekom poslovnom nivou. Tu one jedna drugu ohrabruju, umrežavaju se i tako dalje i to je fenomenalno!
 
Razmislite i vi: sa kim vi provodite vreme? Da li su žene u vašem okruženju one koje vas ohrabruju da možda postanete samostalne ili da napredujete u karijeri ili kažu: “Ma ćuti… Nemoj mnogo da talasaš. Pazi da ne izgubiš posao, pazi da ne izgubiš ovo… Vodi računa da nešto ne izgubiš”.
 
Ili su žene koje vas ohrabruju koje vas inspirišu svojim primerom, koje vas guraju napred i koje vam pomažu da živite ispunjen i hrabar život.
 
Ako nije tako, nađite! Prvo jednu, pa po jednu. I pokušajte da nađete način da sa njima stupite u kontakt i da se okružite takvim ženama da se sprijateljite s njima u smislu nekog poslovnog prijateljstva, što da ne?
 
Jer, to umržavanje muškarcima mnogo pomaže.
 
Oni jedni druge podržavaju, dok kod žena nekako to nije slučaj, ali poslovne žene umeju to. Zato, naučite to i vi. Možda vam bude super, super korisno.
 
I treća stvar koja je super kod muškaraca je da oni investiraju u sebe, u svoje znanje. Muškarac će da da novac za seminar, da se nekako dalje edukuje, da se kvalifikuje, da nauči ovo, da nauči ono… nešto vezano za svoju struku. Muškarac će možda da nađe dobrog coach-a koji će da ga podrži da napreduje u karijerii sve će to da bude ok.
 
Za žene, opet, kao „ne investiraju one u sebe, one će radije nešto deci…“ Ukratko, ne investiraju u sebe.
 
Muškarac, na primer, angažuje i stručnjaka kad mu nešto treba. On ima svog advokata, on ima svog finansijskog savetnika, a žena nema. I retko žene angažuju tako nekoga.
 
Ako vam treba neko specifično znanje, platite nekoga da vam kaže šta da radite. Ili angažujte jednostavno coach-a da vama pomogne da napredujete u životu. Platite za sebe neki seminar koji vam pomaže da se bolje kvalifikujete da brže napredujete možda za lični razvoj ili za vaš stručni razvoj, za vašu stručnost, kako biste bolje napredovale.
 
Jer to je ono što rade uspešne žene. Uspešne žene uopšte ne prezaju od toga da investiraju u sebe. Naprotiv! One imaju budžet, znate iz one prve stavke, imaju budžet za sebe, da investiraju u sebe, i radije će možda da plate skupu edukaciju za sebe, nego da kupe sebi neke skupe drangulije s kojima ne znaju šta će.
 
Znači, prvo će investirati usebe, u svoje znanje, u svoj napredak, nego što će investirati u neke stvari koje nemaju gde da stave i ne znaju šta će s njima. Tako da, razmislite: šta je to što bi vam pomoglo? Koja je to tema u kojoj, kada biste svoje znanje onako osnažili ili produbili ili doškolovali, šta bi vam pomoglo? Šta bi vam bilo odskočna daska da napredujete i da jednostavno budete uspešniji u karijeri, da budete samostalniji, da budete svoji?
 
Razmislite o tome i onda sebi priuštite nešto od toga.
 
I još jedna stvar je ključna. Ono što muškarci dobro rade je da oni precizno komuniciraju. Mi žene smo tu jako slabe. “Pa valjda se podrazumeva, pa valjda će oni znati, pa valjda će ovo, pa valjda će ono….”
 
Jako je važno da naučite precizno da komunicirate. Precizno! Znači,da pitate “šta tačno”, “ko tačno”, “kad tačno”. Žene uvek pominju neka izneverena očekivanja.
 
Vi ne treba da očekujete, nego da razjasnite. Razmislite uvek: da li je jasno to što ja očekujem? Da li je jasno to što se od mene očekuje? Da li je meni jasno šta se od mene očekuje?
 
I na poslu je to jako važno. Možete da pitate svog šefa ili svoje kolege: „Šta vi tačno od mene očekujete? Molim vas, hajde da rezimiramo još jednom: šta je to tačno što od mene očekujete? Šta da uradim, kako da uradim i kad želite da budem gotova sa tim?“
 
I tako i sa druge strane. Ako ste vi šef, nemojte da podrazumevate ništa u komunikaciji sa svojim saradnicima,nego razjasnite s njima. „Ok, evo šta očekujem od tebe: uradi to, na taj i taj način i uradi do tad“.
 
I onda je sve jasno. Ta jasna komunikacija može mnogo da vam uštedi nevolje i loše atmosfere koja se posle odražava i na vašu karijeru i na vašu snagu i na sve to nekako utiče loše.
 
Znači, poslušajte kako muškarci komuniciraju i probajte tako. Jer to rade i žene. Tako da nekad kažu za uspešne poslovne žene da komuniciraju kao muškarci. Glavna stvar je ta jasnoća sa kojom one komuniciraju. Znači, jasnoća je nešto na čemu treba da poradite.
 
I možda poslednja stvar, samo na ovoj mojoj listi, ali ne kao poslednja po nekom rangu, a to je da govorite o sebi i o svojim uspesima. To je kod nas žena problem.
 
Većina žena kaže: „Pa dobro, valjda će primetiti, da sam ja uradila, a onda, dođu kod mene i žale se: “Eto, ja sam to uradila, a šef se pohvalio da je on”, ili “Kolega se pohvalio da je on…” i eto, „kolega napreduje, a ja ne mogu jer sam žensko…”
 
Šta bih vam posavetovala: na ovom linku imate celu lekciju kako da izgradite lični brend. I prođite kroz tu lekciju. Nemojte da štedite vreme, nego prođite. To vam je besplatna edukacija, kako u stvari da vas primete.
 
I kako da vi uradite sve što je do vas, vrlo etički, vrlo elegantno i inteligentno, da bude primećeno ono što vi radite i da bude vaša vrednost primećena.
 
Obavezno pogledajte i poslušajte me:
budžetirajte, vodite računa o svom novcu,
okružite se fantastičnim uspešnim ženama koje mogu da vam daju savete, da vas podrže i da vas ohrabre,
investirajte u sebe,
jasno komunicirajte
i gradite ciljano svoj brend u svom okruženju.
 
Eto to su neke stvari koje sam sigurnada će vam pomoći. Ako vam se ovo dopalo i ako znate neke svoje drugarice, neke žene, kojima će ovo da bude korisno, slobodno sa njima podelite ovaj video i transkript, neka pogledaju, što da ne?
 
Jer možda ćete baš među njima naći neku drugaricu da se zajedno osnažite da idete napred i da gurate, da budete uspešne i da budete samostalne i svoje.To vam od srca želim!
 
Vidimo se!