30

dec

2022

3 NAČINA DA SEBI KUPITE SREĆU

By Slavica Squire In Poučno

Verovatno ste čuli za onu narodnu da „novac ne može da kupi sreću“. To je nešto što često slušamo još od malih nogu i to vremenom postane naše uverenje koje upravlja našim životom, a pri tom nije (uvek) tačno. Zato želim da sa vama podelim tri načina na koja ipak možete kupiti sreću i za to vam uopšte ne treba mnogo novca.
 
Michael Norton, profesor na Univerzitetu Harvard, je napravio jedno istraživanje u kome je ljudima dao određenu sumu novca, od pet do dvadeset dolara, i jednoj grupi je rekao da taj novac moraju da potroše tog dana tako što će nekome drugome da ga daju ili da kupe nešto nekom drugom za taj novac, a drugoj grupi je rekao da taj novac potroše tog dana tako što će sebi nešto da kupe. A pre nego što su krenuli u taj dan, on je najpre istražio njihov nivo zadovoljstva i sreće.
 
Uveče su svi bili pozvani i postavljana su im pitanja o tome kako se osećaju i kakav im je bio dan. Ispostavilo se da svi oni koji su potrošili novac na sebe nisu ni srećniji, niti su nesrećniji. Oni su isto kao što su bili i ujutru. A svi oni koji su novac dali nekom drugom ili su kupili nešto za nekog drugog su bili mnogo srećniji.
 
I šta nam to, u stvari, govori? Da postoje načini na koje možemo i sa malo novca da kupimo svoju sreću. I jedan od najboljih načina, prvi način, da kupimo svoju sreću je tako što ćemo da potrošimo nešto novca da obradujemo nekoga jer i naučno je dokazano da nas velikodušnost čini srećnima. Tako da vam ja predlažem da danas razmislite koga biste mogli da učinite srećnim sa možda malo novca.
 
Ali šta je to što možete da učinite za nekoga? Šta biste mogli nekome da kupite, da poklonite? Eto, vreme je praznika i možda baš sada razmislite šta je to što bi ljude koje vi volite usrećilo? Ali gledajte šta bi to moglo da bude, a da ne bude puno novca. Da ne kupujete sad neke ogromne stvari, nego nešto što znate da bi baš želeli. Neku sitnicu, nešto što je lično upućeno njima ili da možda kupite neki materijal da sami nešto napravite i obradujete te ljude. Videćete, na kraju tog dana kada vidite njihov osmeh, kada vidite radost u očima, vi ćete se sigurno osećati bolje.
 
Drugi način da sebi kupite sreću novcem je da potrošite novac na iskustva. Kada kupujemo stvari, one su ponekad uzrok toga da mi punimo svoje domove svim i svačim i ne znamo šta ćemo s tim posle. Kada se selimo, tek onda shvatimo koliko imamo gluposti za koje smo dali novac i da nam stvarno skoro ništa od toga ne treba. Ne baš ništa, ali da imamo ogromnu količinu stvari koje nam ne trebaju i koje nismo uzeli u ruku u poslednjih godinu, dve, pet… A ono čega se dugo sećamo i što nam je stvarno važno su neka iskustva koja nam, u stvari, služe da usrećimo nekoga zajedno sa nama.
 
Možda, na primer, sa decom da odemo negde na neki izlet ili u neku šetnju, ili da priuštimo sebi neko putovanje koje odavno želimo… Putovanja nam, na primer, ne pričinjavaju radost samo kada smo tamo već i pre nego što krenemo, a i kada se vratimo. Kada se spremamo na neko fantastično putovanje, ta euforija, ta radost što idemo negde gde želimo da idemo, gde smo možda oduvek želeli da odemo… to jeste nešto što je novcem kupljeno, ali je s druge strane sreća koja dolazi iznutra. I onda, kada smo na tom putovanju, uživamo! A kada se vratimo… mnoga putovanja ostaju za ceo život. Znate, to su stvari koje niko ne može da nam uzme – ta sećanja, te uspomene koje imamo na neke lepe trenutke.
 
Zato, ako imate decu, kreirajte im divne uspomene iz detinjstva umesto što im kupujete skupe stvari. Jer divne uspomene iz detinjstva su nešto što je neprocenjivo vredno i ostaje ljudima zauvek u sećanju. A skupe stvari… to bude i prođe. I uvek imaju neke skuplje i neke lepše i to je tako. Ok, ne kažem da vi ne treba da kupujete neke stvari koje volite da imate, ali i sami posmatrajte šta vas više usrećuje. Da li vas više usrećuje nešto što ste doživeli i da li to duže pamtite ili se sećate, na primer, pre deset godina kakve ste čizme imali, kakve ste cipele imali, kakve ste tašne imali…
 
Razmislite o tome šta je ono što više pamtite. To su doživljaji, to nisu stvari. Na primer, knjiga koju kupite, a ne pročitate ne donosi vam puno radosti. Ali kada je pročitate, to je taj doživljaj, iskustvo sa tom knjigom koje onda je pamtite i koje vam nešto znači.
 
Takođe, ta iskustva mogu da budu učenje nečega. Da sebi priuštite da naučite možda neki jezik ili neki lični razvoj, NLP, coaching… nešto što će da vas iznutra oplemeni. Možete i kroz investiciju u lični razvoj da zauvek obogatite i da usrećite sebe i sve oko sebe.
 
Tako da razmislite, kako možete sebe da obradujete za ove praznike. Šta možete sebi da priuštite, a da nije neka stvar nego da je neko iskustvo, nešto čega ćete se rado sećati, a koje uopšte ne mora da košta puno, već da je vama lako dostupno. Razmislite šta su to nezaboravna iskustva i divne uspomene koja biste mogli sebi, svojoj deci, svojoj porodici da priuštite za ove praznike?
 
I treća stvar koju možete za novac da kupite, a to će vas sigurno usrećiti, je da kupite vreme.
 
Niste znali da vreme može da se kupi za novac? Može! A šta je u stvari u pitanju? Na primer, možda možete da platite nekoga da radi nešto što ne volite, a da vi dobijete vreme da radite ono što ćete da volite, u čemu uživate, u čemu postajete možda još bolji i time zaradite više. Jer zamislite vi da ja sada, umesto da pišem ovo za vas, recimo peglam. Ili, na primer, umesto da držim edukacije ljudima kojima to život menja, da usisavam po kući? To za mene radi neko ko rado to radi, ko voli što radi to baš za mene, a ja sam jako srećna što to vreme mogu da posvetim vama. Razmislite i vi ko bi mogao nešto da uradi, koga biste mogli da platite nešto da uradi, a vi da radite nešto što će da vas usrećuje, a možda i da donese veću zaradu.
 
S druge strane, na primer, ima ljudi koji kupuju kola da bi mogli da se voze na posao izdaleka i onda se možda voze pola sata, sat vremena na posao. I kako bi bilo da taj novac možda uložite da kupite stan bliže svom poslu – možda jeste skuplje, ali da bude bliže – tako da imate više vremena u toku dana. Zamislite kada biste mogli da kupite svakoga dana jedan sat vremena koji ćete da provodite sa svojom decom umesto da kupite auto. Šta mislite, čega ćete vi više da se sećate i šta će više da vas usreći, šta će vašu decu više da usreći – to što vi lepim autom idete s posla kući ili od kuće na posao ili što imate više vremena za njih?
 
Znači, ovo su samo neke ideje i može da bude da nešto od ovoga vama ne odgovara, ali razmislite sami koji su vaši načini, kako biste vi možda mogli da upotrebite onoliko novca koliko imate da kupite više sreće za sebe tako što kupite neko vreme s onima koje volite, priredite neka iskustva sebi i onima koje volite i neke poklončiće onima koji su vam dragi, do kojih vam je stalo i pokažete svoju velikodušnost. Jer to su upravo tri načina da kupite sreću.
 
I ono što je važno, što ja često govorim ljudima, je razmišljajte o ovome – poslednje odelo koje ćemo obući nema džepove. Tamo gde idemo u poslednjem odelu nosimo samo svoje uspomene, svoja iskustva, ljubav koju smo doživeli, radost koju smo doživeli, sreću koju smo doživeli, ispunjenja koja smo doživeli. Nećemo poneti kola, stanove, torbe i nakit. Jedno odelo i uspomene. I to je to.
 
Za vaše najviše dobro od srca ❤️,
 
Slavica