23

apr

2016

Nikola Vujičić – predivna duša kao nepresušna inspiracija!

 

Novi Sad, 18. april 2016. godine

 

Znate ono kada dođe neki dan i desi se nešto što nikada nećete zaboraviti. U ponedeljak sam imala čast, privilegiju i zadovoljstvo da sa prijateljima sedim u kafiću u društvu sa Nikom. Prvo smo se sreli ispred i ja sam bila na prvi pogled oduševljena činjenicom da čisto i lepo priča srpski, a zatim njegovom energijom, neposrednošću i radošću sa kojom se sa nama sreće. Obuzeo me je onaj osećaj kao da sam srela voljenog brata koga dugo nisam videla. Zagrlila sam ga i on mi je odlučno ali nežno i tiho rekao: ”zagrli me čvrsto.”

 

 

Toga dana sam od njega mnogo toga naučila i želim to da podelim sa vama. Iako mnogo toga već odavno znam, isto kao i vi, od njega sam dobila veliku dozu pokretačke energiju i shvatila koliko sam ustvari na pravom putu kada univerzum udesi na tako čudesan način da se sretnemo, prepoznamo i ćaskamo za stolom u kafiću skoro sat vremena. Naš razgovor se sveo isključivo na ono što možemo da učinimo još da ovaj svet i prvenstveno naša zemlja budu još bolje mesto za život, i kako da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a možemo mnogo, ne samo mi, nego svako od vas može.

 

 

I kao što Nik reče: ”Raditi nešto je uvek bolje nego ne raditi ništa!”

 

 

Evo nekih Nikovih ideja sa predavanja u Novom Sadu na kome je bilo više od tri hiljade studenata i po neki koji su davno završili studije, kao ja npr. Šta je to što svako od nas može da uradi za sebe i za druge:

 

 

  • Nauči da ceniš svoj život i živi punim plućima! Zamisli da možeš samo još 30 sekundi da dišeš i da je kraj, razmisli kada si zadnji put: zagrlio prijatelja, poljubio majku, nekome nešto od srca poklonio, nasmejao se, rekao nekome izvini…

 

  • Ljubaznost je više od manira, to je odraz karaktera! Ne izrugavaj se, ne zafrkavaj se, ne ismejavaj nikoga, jer nikada ne znaš šta se u njegovom privatnom životu dešava. Da li je neko njegov teško bolestan, da li ga neko svakodnevno maltretira kod kuće, tuče ga, verbalno ga zlostavlja itd.

 

  • Love is kind and gentle! Kada se pogledaš u ogledalo nemoj sam sebi da budeš neprijatelj! Zašto je tako teško voleti sebe? To je lekcija koju je neophodno da savladate, ljubav i poštovanje prema sebi. Jer nikome ne možete dati ono što nemate. Postanite sebi prijatelj i tretirajte sebe i svakoga drugog ljubazno.

 

  • Život bez promašaja je učionica bez učitelja! Hrabrost je kada si spreman da razumeš sve svoje mane, da prihvatiš promašaj i poraz u životu, da iz njih učiš, da napreduješ i da ideš dalje sa novim saznanjima!

 

  • Veruj u sebe u svoju budućnost! Maštaj, sanjaj i planiraj velike stvari! Treba pokušati, jer ukoliko ne pokušamo mi ne vidimo viziju, već samo prepreke i barijere, a one nas obeshrabre.

 

  • Budite zahvalni za sve ono što imate! Ako niste srećni sami sa sobom, onda nećete biti srećni ni u vezi sa nekim. Sreća je vaša unutrašnja stvar, to je stvar stava prema sebi i prema životu, i nema veze ni sa čim spolja. Na žalost su ljudi tako naštelovani da stalno odlažu sreću… samo da ovo i ovo i onda su opet nesrećan i onda opet misle kada ovo i ono dođe da će biti srećan ali neće, i tako stalno… od kolevkle dok ne završe fakultet, dok se ne zaposle i ne ožene, dobiju decu, pa onda da deca ovo ili ono… a ustvari im vreme prolazi u čekanju sreće. A lako je biti srećan sada i ovde, samo je potrebno da budete zahvalni za sve što trenutno imate, što ste već postigli i što već jeste.

 

  • Voli i poštuj sa integritetom! Prihvati, nauči i rasti stalno, a prestani da izbegavaš probleme i neprilike. Oni su šansa da se razvijaš, da postaneš bolja osoba i da naučiš da bezuslovno voliš sebe i druge. Koliko god da mislite da ste školovani, talentovani, bogati ili ste cool, način na koji tretirate druge ljude govori sve o vama. Integritet je sve!

 

slika sa nickomZa mene lično je njegova snaga, odlučnost i potpuna posvećenost da pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna, naročito mladima, bila najveći utisak. On tačno zna da isključivo tome želi da se posveti, on ne pravi kompromise i zna da može da pomogne i koristi sva sredstva koja mu stoje na raspolaganju za opštu dobrobit, a pri tom favorizuje svoju zemlju, našu Srbiju. Od tada intenzivno razmišljam šta mi možemo još da uradimo, gde mi još možemo mladim ljudima da pomognemo i osećam još veću odgovornost nego pre. Jer mislim, ako on može ovoliko iskreno da se zalaže za dobročinstvo, onda mogu i ja sigurno još mnogo više, i hoću.

 

 

Razmislite i vi, šta je to što još možda možete svaki dan da uradite da učinite svoj i još nečiji dan, ili možda čak život boljim? Hajde da se pridružimo Niku i da svako sa svog mesta uradi onoliko koliko može. Počnimo danas sa osmehom i ljubaznošću, verujem da je to odličan početak.

 

 

A kada smo se rastajali, nakon divnog razgovora, on mi je ponovo nežno rekao da ga čvršće zagrlim, pritisnuo svoju glavu na moje rame i tada sam imala osećaj da se pozdravljam sa voljenim bratom koga ću uskoro videti opet.

 

 

Ljubav, poštovanje i integritet!

 

 

Za vaše najviše dobro od srca

Slavica