30

maj

2013

VREME JE ŽIVOT

By Slavica Squire In Poučno

Jeste li uopšte svesni kako percipirate vreme? Šta vam je u umu kada izgovorite tu reč – vreme? Ili kako se odnosite prema svom vremenu, kako izgovarate: „imam vremena za nešto ili nemam za to vremena?“

 

Razmislite o tome!

 

Većina ljudi se odnosi prema toj reči vreme kao da je vreme beskonačna kategorija, što ustvari i jeste, nešto čega je uvek bilo i uvek će ga biti. Kada na svojim treninzima zamolim polaznike da zamisle vreme kao ograničenu kategoriju, odnosno da osveste činjenicu da je vreme koje njima stoji na raspolaganju ograničeno vremenom trajanja njihovog života i da nije bezgranično, kao što se čini dok izgovaramo tu reč, svima to bude emocionalno otkriće.

 

Da bi to postalo jasno i vama zamoliću vas da na momenat zamislite vreme vašeg života kao liniju koja ima početak i kraj, još bolje je ako uzmete papir i olovku i nacrtate jednu liniju. Kako vam je kada vidite početak i kraj? I sada vas molim da zamislite kako polako kratite tu liniju i oduzimate (precrtavate) joj dužinu za sve ono vreme koje ćete ukupno u svom životu provesti spavajući, pa skratite za vreme provedeno u školi, zatim vreme koje već jeste i još ćete provesti radeći neke nezaobilazne kućne poslove, zatim oduzmite i ukupno vreme provedeno radeći za platu, baveći se svojom ličnom higijenom, itd. Kada sve to oduzmete, ostane jako malo onog vašeg vremena… kratka mala linija vremena koja ne samo da je ograničena, već je vrlo ograničena. Kada shvatite da je vreme koje vam stoji na raspolaganju veoma ograničeno i relativno kratko, možda shvatite i koliko je zapravo dragoceno.

 

Ako je tako, onda bih vas zamolila da se zapitate na šta vi trošite svoje vreme odnosno, zamenite na momenat reč vreme sa reč život i zapitajte se: „Na šta ja trošim svoj život ili u šta ja investiram svoj život?“
I onda predlažem da nekoliko dana od sada potpuno zamenite u svakodnevom životu reč vreme za reč život. Te kada vas neko pita hoćete li da svratite na kafu, vi razmislite da li imate život za tu kafu, a ne da li imate vremena. Osećate li kako je to pitanje koje sebi postavljate sasvim drugačije: „Imam li ja život za… tu kafu, tu emisiju, ove ljude,… ove novine, … ovaj posao…“ i ponekad će vaš odgovor biti jedno jasno i apsolutno NE!

 

I kad je odgovor NE, onda eliminišite to iz svog života bez pardona… Jednostavno odlučite svesno na šta trošite dragoceno vreme svog života! Ponekada ćete reći nečemu DA i to je upravo to u šta želite da investirate svoj život. I kada je odgovor DA, onda uživajte punim plućima! I ako me poslušate onda ćete imati više vremena za svako to DA!

 

Želim vam da svesno udesite da vam bude predivno to vreme koje vam je na raspolaganju, a koje je vaš ŽIVOT!