10

maj

2024

Često se dešava da ljudi znaju šta žele od svog posla, možda čak i krenu ka tom snu puni optimizma i entuzijazma, ali ipak to ne ostvare. Jednostavno, nemaju dovoljno unutrašnje motivacije da krenu ili istraju. I ne samo to, bez tog unutrašnjeg žara i inspiracije, često se osećaju izgubljeno, kao da se vrte u krug bez svrhe i smisla i svaki radni dan im izgleda isto.
 
Srećom, na tu pokretačku snagu možemo da utičemo, da je jačamo i kontinuirano održavamo. Daniel Pink u svojoj knjizi „Šta nas pokreće – Neočekivana istina o ljudskoj motivaciji“ govori o tri ključna elementa unutrašnje motivacije kojima možete postići neverovatne rezultate na poslu i biti motivisaniji i ispunjeniji nego ikad pre.
 
Autonomija
 
Autonomija je, u stvari, kada imamo kontrolu nad onim što radimo i kako radimo i nad svojim vremenom. Na primer, ako radite u timu, vaša težnja ka autonomiji može značiti da želite više slobode u donošenju odluka i kreiranju svog radnog procesa kako vam najviše odgovara jer vas to motiviše da radite bolje i postižete više. Ili ako razmišljate o pokretanju svog biznisa, jedan od vidova autonomije može biti to što svoj raspored možete da prilagođavate drugim stvarima koje su vam važne ili da sami odlučujete o strategiji za razvoj firme.
 
Imati autonomiju je uobičajena ljudska potreba koja nam, kada je zadovoljena, daje osećaj kontrole nad vlastitim životom i dopronosi da se osećamo srećno, ispunjeno i uspešno. Da biste je imali više u svom poslu važne su tri stvari:
 
prvo, da definišete šta tačno želite od posla, koje su vaše vrednosti u poslu i koji su vam ciljevi;
 
drugo, da jasno i vešto komunicirate sa drugima o svemu tome i
 
treće, da postavite granice gde je potrebno.
 
Usavršavanje
 
Drugi važan element unutrašnje motivacije je težnja da budemo sve bolji i bolji u nečemu što nam je važno. To znači da u poslu svoju unutrašnju motivaciju možete da jačate tako što ćete biti u toku sa novinama i trendovima u svojoj oblasti, što ćete se usavršavati, učiti…
 
Međutim, usavršavanje ne mora da bude samo formalno učenje usko vezano za neku oblast. Usavršavanje podrazumeva rast na svakom polju – ako, na primer, radite na svom samopouzdanju, to se može odraziti na sve segmente života, pa i na posao. Ili ako učite neku veštinu koja nije direktno vezana za posao, možda ipak možete da je iskoristite i da se istaknete. Zato razmislite šta je to što biste kod sebe mogli da unapredite i šta je to što možda treba da naučite jer to može doprineti motivaciji i osećaju zadovoljstva i uspeha.
 
Svrsishodnost
 
I treća stvar je da ono što radimo ima svoju svrhu i smisao ili da bude u službi nečega većeg od nas samih. To može biti rad na projektu koji ima benefite za tim ili doprinosi ostvarivanju većeg cilja firme. Ili možda neke aktivnosti koje su korisne i pomažu drugima. A može da bude i sve ono što radite kako biste ostvarili svoje lične poslovne ciljeve.
 
U stvari, zašto nešto radite je ono što poslu daje svrhu i smisao, a vas motiviše i inspiriše da idete dalje. Možete da razmislite o sledećim pitanjima kako biste otkrili ili produbili svoje „zašto“:
 
Šta biste voleli da je u vašem poslu drugačije?
 
Kada bi sve to bilo tako kako zamišljate, šta bi vam to donelo? Kako biste se osećali?
 
Kako bi izgledao vaš radni dan?
 
Kako bi to uticalo na vaš čitav život?
 
Dajte sebi vremena da o ovome razmislite jer kada stvorite jasnu sliku onoga zbog čega nešto radite, onda ste i motivisaniji u tome.
 
Kada se ova tri ključna elementa integrišu u svakodnevni život i posao, oni postaju vaši saveznici na putu ka ostvarenju snova i ciljeva pružajući vam snagu i inspiraciju da se pokrenete i idete napred, a naročito onda kada postane teško i poželite da odustanete.
 
Ako makar ponekad osećate da niste motivisani ili da niste dovoljno motivisani da idete ka poslu svojih snova, onda je sada prava prilika da to promenite. Uskoro kreće naš Online Program za unapređenje karijere na kome ćete imati priliku da temeljno sagledate svoju poslovnu situaciju, osvestite svoje potencijale i počnete da ih koristite, da postavite fenomenalne ciljeve i naučite korisne strategije i načine kako da ih ostvarite, izgradite lični brend i još puno toga (pogledajte ovde) što će vam pomoći da održite svoju motivaciju i kreirate posao po svojoj meri.
 
Mi smo tu za vas da vam na tom putu pružimo podršku i pomognemo da prevaziđete izazove.
 
Za vaše najviše dobro od srca ❤️,
 
Slavica