11

nov

2023

POBEDITE STRAHOVE I ŽIVITE PO SVOJOJ MERI

By Slavica Squire In Poučno

Mnogi lutaju kroz život, ne ostvarujući svoje najdublje želje, preplavljeni strahom koji im stoji kao nepremostiva prepreka između njihovog trenutnog stanja i onoga što zaista žele.
 
Verujem da i vi nosite u sebi određene strahove. Nekih ste svesni, a nekih ne. Ti strahovi dolaze iz različitih izvora – možda iz prethodnih loših iskustava, očekivanja okoline, ograničavajućih uverenja ili načina na koji razmišljate, i imaju moć da utiču na vaše odluke, na akcije koje preduzimate i uopšte na vaše zadovoljstvo životom.
 
Iako strahovi mogu da budu korisni jer čine da budete oprezni i promišljeni, ako vas preplave i počnu da upravljaju vama, mogu da vas sputaju i spreče da ostvarite svoje snove. Zato je važno da svako od vas prepozna svoje strahove i preuzme kontrolu nad njima. A sledećih pet koraka su efektan način na koji to možete da uradite:
 
Prvi korak: Prepoznajte svoje strahove
 
Strahovi su ponekad tako duboko usađeni u vašem umu da vas kontrolišu, a da vi to ne primećujete.  Zato je važno da identifikujete šta vas tačno plaši. Da li je u pitanju strah od neuspeha ili možda od uspeha? Da li je to strah od toga šta će drugi ljudi reći, šta će misliti o vama, kako će komentarisati…? Ili možda strah od toga da niste dorasli nečemu, da niste dovoljno dobri za to što želite? Strah od promene, od neizvesnosti…? Dobro razmislite šta je to što vas plaši.
 
Drugi korak: Razumite svoje strahove
 
Kada razumete svoje strahove, lakše će vam biti da se nosite sa njima. Razmislite prvo odakle dolaze. Da li su posledica ranijih iskustava, ograničavajućih uverenja ili ste ih možda preuzeli od drugih ljudi? Onda razmislite da li su vaši strahovi stvarni, da li vas zaista ugrožava to čega se plašite ili su posledica vašeg načina razmišljanja? A zatim osvestite koliko su vas ti strahovi do sada kočili i sprečavali da živite život po svojoj meri. Zapišite svoje strahove i razmišljanja o njima. Pisanje vam može pomoći da ih bolje razumete.
 
Treći korak: Postavite ciljeve
 
Ciljevi treba da su jasni i izazovni, ali dostižni. Time sebi dajete usmerenje i skrećete fokus sa onoga što vas plaši na ono što želite da postignete. Promišljanje o ciljevima i planiranje vam ujedno pomaže da prepoznate da li će se vaši strahovi pojaviti kao prepreke na putu i da se pripremite za to, da osmislite strategiju za slučaj da krenu da vas sabotiraju. Zato tačno definišite šta želite da postignete i koje korake treba da preduzmete da biste to ostvarili.
 
Četvrti korak: Krenite u akciju
 
Preduzmite akciju uprkos strahovima. Ne mora to odmah da bude krupan zalogaj, naročito ako su vam strahovi još uvek jaki. Krenite malim koracima, uradite nešto simbolično za početak što će da vas pokrene ka vašem cilju. Ponekad je dovoljno da pronađete neku informaciju, da kontaktirate nekoga i sl. i time se suprotstavite strahovima i napravite prvi korak.
 
Peti korak: Pronađite podršku
 
„Borba“ sa strahovima često nije ni laka ni kratka i nije neophodno da kroz čitav proces prolazite sami. Razmislite ko bi mogao da vam bude podrška na tom putu. Možda neko od porodice, neki prijatelj ili neko stručan za to. Takođe, podršku možete da pronađete na edukacijama, radionicama ili treninzima iz oblasti ličnog razvoja pa razmislite i o tome.
 
Ako vam ne ide da se sami izborite sa strahovima koji vas koče i sprečavaju da kreirate budućnost kakvu želite za sebe, pozivam vas da nam se pridružite i da se dva dana bavite sobom i svojim životom po dokazanom receptu i uz moju podršku. Power Life Design trening se održava 9. i 10. decembra UŽIVO na Zoom-u i to je fantastična prilika da se pokrenete i da svoje želje pretočite u fascinantnu viziju i inspirativne ciljeve, da napravite plan za čitavu sledeću godinu i krenete u akciju uprkos strahovima koje imate.
 
A za rezervacije i uplate do 25. novembra imamo i posebno iznenađenje – „warm up“ sa tri dodatne lekcije koje će vas pripremiti tako da iz treninga izvučete maksimum.
 
Za vaše najviše dobro od srca ❤️,
 
Slavica