14

dec

2023

Možda vam se nekada čini da neko drugi upravlja tokom vašeg života? Kao da je daljinski upravljač vaše svakodnevice u tuđim rukama, a vi ste samo posmatrač sopstvene sudbine. Ovaj osećaj nemoći, gde se iz dana u dan pitate kada ćete zapravo početi da živite onako kako vi želite, može biti zaista obeshrabrujući. Umesto da donosite odluke koje odražavaju vaše prave želje i težnje, možda osećate da samo ispunjavate očekivanja drugih. Ovo može dovesti do iscrpljenosti, frustracije i čak gubitka osećaja za sopstveni identitet.
 
Ali šta ako vam kažem da možete preokrenuti taj scenario? Šta ako postoji jasan put kojim možete ponovo da preuzmete kontrolnu tablu svog života? Zamislite da svakog jutra ustajete sa snažnim osećajem svrhe, svesni da su izbori koje pravite vaši, a ne nečiji drugi. Zamislite da imate moć da kažete ‘ne’ stvarima koje vam ne služe i ‘da’ onima koje vas ispunjavaju radostima i svrhom.
 
U ovom tekstu, vodiću vas kroz četiri ključna koraka koja će vam omogućiti da izgradite život po svome. Da ojačate vaše samopouzdanje, postavite jasne granice, upravljate svojim emocijama i da kreirate ciljeve koji su u skladu sa vašim dubokim unutrašnjim željama.
 
Ojačajte svoje samopouzdanje
 
Prvi korak ka preuzimanju kontrole nad vašim životom je izgradnja samopouzdanja. To je kao kada učite da vozite bicikl – počinjete polako, ali kako napredujete, vaša sposobnost da održite ravnotežu raste. Samopouzdanje raste kada se držite obećanja koja sebi dajete. Mali koraci su ključni; ako obećate sebi da ćete se zdravije hraniti, počnite tako što ćete izabrati jedan zdrav obrok dnevno. Kako budete ispunjavali ova mala obećanja, vaše samopouzdanje će rasti, i počećete da verujete u svoju sposobnost da donesete veće i značajnije promene u svom životu.
 
Postavite jasne granice
 
Ovladavanje veštinom postavljanja granica ključno je za očuvanje vašeg ličnog prostora i vremena. Razumem da može biti teško reći “ne”, posebno kada strahujete od odbijanja ili konflikta. Ali, postavljanje granica nije samo znak samopoštovanja; to je i način da drugima pokažete kako da vas poštuju. Kada čvrsto, ali ljubazno, komunicirate svoje granice, šaljete jasnu poruku o tome šta je prihvatljivo, a šta nije u vašim međuljudskim odnosima. Preispitajte svoje veze i odlučite kome ćete dati svoje dragoceno vreme. I budite slobodni da one koji vam ne daju vetar u leđa da živite svoju najbolju verziju života isključite iz života bez pardona, a ako to nije moguće, onda da vreme provedeno sa njima svedete na minimum.
 
Naučite da upravljate svojim emocijama
 
Kada osetite emocije, ne potiskujte ih. Imenujte ih, postavite sebi pitanje šta ih tačno uzrokuje i razvijte strategije za njihovo prevazilaženje. Iskoristite sposobnost svog uma da prirodno povezuje određene događaje sa osećanjima. Verujem da vam se nekada dogodilo da ste npr. čuli neku pesmu koja vas je podsetila na naki događaj kada ste tu pesmu slušali. Ili recimo neki miris na situaciju iz detinjstva pa ste mogli jasno da vidite čitavu sliku – gde ste, s kim ste, šta radite, kako se osećate. Verovatno se to desilo spontano i nesvesno, ali to možete da naučite svesno da radite.
 
Ako ste kod sebe prepoznali da vam se često u važnim situacijama dešava da vas preplave emocije i da odreagujete bez razmišljanja. Sada se setite neke situacije u kojoj ste ostali mirni i pribrani. Dok zamišljate tu situaciju i dok se osećate kao što ste se i tada osećali, napravite neki diskretan pokret – npr. spojite palac i kažiprst – i povežite taj pokret sa osećanjem smirenosti. I svaki sledeći put kada primetite da će da vas obuzmu emocije koje izazivaju nemir i zamute vam razum, napravite isti pokret i dozvolite da se smirenost javi u vama. To će da vam pomogne da izbegnete impulsivne reakcije i preuzmete kontrolu nad onim što se dešava.
 
Kreirajte svoje ciljeve
 
Ciljevi su putokazi ka ličnom uspehu i ključno je da postavite ciljeve koji su vaši, a ne tuđi. Razmislite o tome koji su vaši dugoročni, a koji kratkoročni ciljevi. Šta želite da postignete? Zamislite sebe u budućnosti kada ste sve to postigli. Stvorite čitavu sliku – gde ste? S kim ste? Šta radite? Čime se bavite? Kako se osećate kada ste sve to postigli? Ako vam se javi unutrašnji glas koji vas pita „kako“ ili vam govori da to nije realno, da je nemoguće, da vi to ne možete… samo ga ignorišite i zamislite da je to sada vaš život. Obavezno to zapišite kako biste mogli da napravite plan i jasno sagledate korake koji vas vode do ostvarenja vaših ciljeva. A onda budite dosledni i istrajni i svakog dana napravite makar najmanji korak ka ostvarenju.
 
Svaki od ovih koraka je ključan za izgradnju života u kome vi upravljate komandnom tablom. I dok ove strategije primenjujete, postepeno ćete otkriti da ste sposobni da se izdignete iznad izazova i iskoristite svoj pun potencijal.
 
Kao podršku da pronađete sve resurse za koje niste ni znali da ih posedujete i da napravite progres u bilo kojoj oblasti života kreirala sam Online Program Ličnog Prosperiteta.
 
Program traje tri meseca i sastoji se od 20 video lekcija (detaljno o lekcijama pročitajte ovde), obimnog PDF materijala i mnoštva radnih listova koji će vam pomoći da se zaista predano i detaljno pozabavite svojim ličnim prosperitetom.
 
Pozivam vas da se prijavite i darujete sebi fantastičan početak nove godine u kojoj možete da preokrenete svoj život i krenete ka ličnom prosperitetu.
 
Za vaše najviše dobro od srca ❤️,
Slavica