31

jan

2020

KAKO DA PREOKRENETE I ISKORISTITE DAN

By Slavica Squire In Poučno

”Daj svakom danu šansu da bude najlepši u tvom životu”
Mark Twain

Ima dana kada nam loše krene, kada se nezgode nižu jedna na drugu i kada u nekom trenutku pomislite, onako, za sebe: „Samo da se završi ovaj dan“. Ali bez obzira na to kakvo vas je jutro dočekalo uvek imate mogućnost da birate da li ćete da podesite svoja jedra tako da vetar koji i dalje da šiba pravo u vas, bude vaše pogonsko gorivo ili da bude oluja u kojoj tonete. Nekada je, verujte, dovoljna sitnica da vam vrati osmeh, a da, pri tome, ne morate da čekate da vam neko drugi ulepša dan. Verovali ili ne, uvek možete sami da inicirate sreću i da kreirate momenat po kome će baš ovaj dan biti nezaboravan:
 
1. Obradujte nekoga neočekivanim rečima
Setite se koliko vas je puta neka ružna reč pogodila pravo u srce, koliko ste dugo o njoj razmišljali i, dan danas, kada se setite imate osećaj kao da vas neki čvor u stomaku steže. To je samo dokaz kolika je moć izgovorene reči, a da nekada toga nismo ni svesni.
 
Nedavno mi je neko rekao „hvala“, „hvala ti što se trudiš i što istrajavaš“, neko ko to nije morao, u momentu kada nisam očekivala. To „hvala“ me još uvek drži i tera me da istrajem još više, jer nije samo ružna reč ta koja ostavi u nama neki trag, iako nam, na žalost, neprimerena opaska nekako češće i lakše s jezika sklizne. Probajte i vi. Recite danas nekome „hvala“, nekome ko se tome najmanje nada i ulepšajte nekome današnji dan jer tako će i vaš dan, sa vrlo malo uloženog truda, biti divan i ulepšan. Probajte i videćete da se sreća i osmeh vraćaju kao bumerang.
 
2. Obradujte sebe neočekivanim rečima
Koliko puta ste sebi rekli „bravo“? Koliko puta ste sebe pohvalili za dobro napravljen ručak, za dobro obavljen posao, za to što ste dobar roditelj, prijatelj, sagovornik ili drug? Koliko puta ste sebe ohrabrili rečima „samo napred“, a koliko puta ste sebi rekli „nećeš to znati, nemoj ni pokušavati, nije to za tebe ili nisi ti za to…“?
 
Danas, za promenu, recite sebi bar jednom „bravo“ i „svaka ti čast“, recite i sebi ”HVALA ti” i ako biste još mogli recite sebi ”JA te volim, meni si predivna” i videćete kako se energija dana lagano preoblikuje i okreće. Nekada nismo ni svesni koliko smo divnih stvari u životu napravili, jer sećanje na dobro nam nekako brzo izbledi i izgubi važnost i sjaj. Zato recite svaki dan sebi nešto divno, nešto što govorite onima koje najviše volite, jer ako ne naučite da volite  i poštujete sebe onda nećete moći iskrenu i pravu ljubav da osetite, niti svetu oko sebe da je pružite.
 
3. Otpakujete se iz šablona
Živimo u vremenu kada nam je svaki minut važan, kada unapred znamo šta nas tog dana čeka i šta sve moramo da obavimo kako ne bismo izgubili kontrolu nad svojim vremenom i životom kojim živimo. Kontrola! To je ta ključna reč koja je nekako spontano, a da to možda nismo ni hteli, postala lajtmotiv svakog našeg dana.
 
A šta ako bismo danas napravili tortu i pozvali prijatelje iako nam nije rođendan? Šta ako bismo večeras kasno seli na bicikl i odvezli se stazama kojima nikada ranije ni blizu nismo prišli? Šta ako bismo danas jednostavno sedeli na klupi u parku i ćaskali sa nekim koga volimo i ko nam je drag? Šta ako bismo radili nešto što nije u planu i nešto što ne radimo svaki dan? Nešto jednostavno i obično, nešto što smo radili dok nismo svoj život i svoje dane ovako „fino“ u šablon upakovali.
 
4. Udahnite dan!
Imam običaj da kažem da nije baš svaki dan divan, ali da u svakom danu možemo naći nešto što je lepo i dobro i nešto što nas može učiniti srećnim. Sama činjenica da možemo da „udahnemo“ jedan novi dan, čega mnogi, na žalost, nisu svesni, jeste dovoljno dobar razlog da budemo srećni. Svaki dan je jedna nova mogućnost i ne moramo danas da donesemo neku veliku odluku i ne mora danas da nam se desi nešto kolosalno i važno, da bismo ovaj dan zauvek pamtili. Dovoljno je da uradimo nešto lepo za sebe i druge, dovoljno je da se pozabavimo nečim što volimo da radimo, dovoljno je da provedemo trenutak sa nekim koga volimo i ovaj dan se na kraju može svrstati u važne predivne dane našeg života, samo zato što smo mi tako odlučili u nekom trenutku toga dana.
 
Dobro je znati da svojim danom možemo upravljati. A kako? Tako što ćemo upravljati svojim navikama! Štaviše, naučna istraživanja pokazuju da od svih naših aktivnosti tokom dana, 40 % čine one koje predstavljaju naše navike.
 
Znam da je prirodno upasti u zamku svakodnevice i utopiti se u osrednjost, jer se i meni to dešavalo. Normalno je danas biti nezadovoljan i nesrećan, te je izuzetno teško da dozvolimo sebi da budemo drugačiji od mase i da se izdignemo iz onoga što nas okružuje. Teško je dozvoliti sebi uspeh i sreću tu gde jesmo. Zato sam za vas kreirala izuzetnu radionicu pod nazivom „Tajni sastojak USPEHA“ koju ću po prvi put održati u Opatiji u Hrvatskoj 15. februara od 11 do 15h.
 
Naročito se radujem svim divnim ljudima iz cele Hrvatske koji me prate i čitaju moje knjige jer konačno imamo priliku da se upoznamo, ali i svima vama iz ostalih krajeva regiona i sveta koji odlučite da nakon Dana zaljubljenih spojite ugodno s korisnim i provedete vikend u predivnom ambijentu Opatije radeći zajedno sa svojom drugom polovinom na sreći i uspehu.
 
Na ovu radionicu se dugo čekalo i broj mesta je ograničen, zato odmah rezervišite svoje putem ovog linka.
 
Za vaše najviše dobro od ❤️
Slavica