20

maj

2023

IMATE LI VI ŽIVOTA ZA SEBE?

By Slavica Squire In Poučno

Nekome od vas možda će proći kroz glavu da nema vremena za ovaj članak niti za sebe sada. Ako se pitate kada je pravi momenat da započnete da se bavite sobom, ispričaću vam nešto o vremenu. Šta vam je na umu kada izgovorite tu reč – vreme? Kako se odnosite prema svom vremenu, kako vam je kada izgovarate: „imam vremena za nešto ili nemam za to vremena?“ Razmislite o tome!
 
Većina ljudi odnosi se prema toj reči vreme kao da je beskonačna kategorija, što u stvari i jeste, nešto čega je uvek bilo i uvek će biti. Ali kada na svojim treninzima pomognem polaznicima da prihvate činjenicu da je vreme koje njima stoji na raspolaganju ograničeno vremenom trajanja njihovog života, svima to bude emocionalno otkriće. Jer vremena će uvek biti, ali nas neće!

„Sve što treba da uradimo jeste da odlučimo šta ćemo uraditi sa vremenom koje nam je dato.“
Gandalf iz filma Gospodar prstenova

Sada vas ja pozivam da sa mnom naučite ovu važnu lekciju. Predlažem za ovu priliku da skuvate sebi najomiljeniju kafu, iscedite možda neki omiljeni sok od svežeg voća, jer važno je da nagradite sebe za odvojeno vreme i da stvarno uradite ono što predlažem, kako biste zauvek naučili ovu lekciju. Ako je nagrada spremna, zamoliću vas da zamislite vreme vašeg života kao liniju koja ima početak i kraj, još bolje je ako uzmete papir i olovku i nacrtate jednu liniju, ili uzmete neki kanap, konac, pantljiku, traku za poklone, šta god imate dugačko. Trebaće vam i makaze, uzmite i njih i možemo da počnemo. Odmotajte dugačko parče i odsecite, neka to simbolično predstavlja dužinu vašeg života.
 
Kako vam je kada vidite početak i kraj?
 
Obratite pažnju na tu liniju, to je simbolično vaš život! Sada vas molim da polako kratite taj kanap, ili štagod ste uzeli, odsecite prvo dužinu za sve ono vreme koje već jeste i koje ćete u svom životu provesti spavajući, ukupno je to trećina života. Hajde, odsecite trećinu, spavali ste kad ste bili dete, samo napred, secite! To je metaforična lekcija, poslušajte me! Zatim skratite za vreme provedeno u učenju: škola, fakultet, knjige, sekcije, dodatne edukacije, specijalizacije, sve… Zatim vreme koje već jeste i koje ćete provesti radeći za platu, secite. Znam da boli, ali poslušajte me, značiće vam! Onda odsecite parče života koje već jeste i tek ćete provesti radeći neke nezaobilazne kućne poslove, zatim oduzmite i ukupno vreme provedeno radeći nešto što ne volite, možda kupovina namirnica, obavezne posete rodbini, dosadni skupovi… Onda sve vreme provedeno do sada i od sada baveći se svojom ličnom higijenom itd. Kada sve to oduzmete, ostane jako malo onog vašeg vremena, pardon, života. Maleno parče vašeg života, samo za vas. Kada shvatite da je vreme koje vam stoji na raspolaganju veoma ograničeno, možda shvatite i koliko je zapravo dragoceno.

“Vreme je jednako životu, stoga, upropasti svoje vreme i upropastio si svoj život ili vladaj svojim vremenom i vladaćeš svojim životom.”
Alan Lakein

Ako je tako, onda bih vas zamolila da se zapitate na šta vi trošite to svoje vreme? Zamenite reč vreme rečju život i zapitajte se: „Na šta ja trošim svoj život, da li je to zaista toliko vredno?“ Predlažem da od danas nekoliko dana potpuno zamenite u svakodnevnom životu reč vreme za reč život. Kada vas neko pita hoćete li da svratite na kafu, vi razmislite da li imate život za tu kafu. Osećate li kako je to pitanje koje sebi postavljate sasvim drugačije: „Imam li ja život za… tu kafu, tu emisiju, ove ljude, ove novine, ovaj posao, ovu vezu“ i ponekad će vaš odgovor biti jasno i apsolutno NE, a ponekad DA!
 
Predlažem da sada razmislite još jednom imate li vi vremena za ovu kafu sa mnom i da stvarno odvojite par minuta i uradite ovu vežbu kako sam opisala, uzmite makaze, jer verujem da još niste. Važno je da sebe nagradite nečim i da uživate u učenju. Kada je to u pitanju, više ne pravim kompromise, jer kada odlučim da svoj život investiram u nešto onda to tretiram kao nagradu i gledam da sebi priuštim ono što najviše volim. Predlažem i vama da uradite tako. Nagradite i vi sebe što investirate svoj život u ovo učenje, nekom kafom koju volite, nekim zdravim napitkom koji vam čini dobro, nemojte piti bilo šta, nemojte sipati u sebe kao u kantu, neka vam sve što sebi radite bude nagrada i uživanje jer u to ulažete nepovratne trenutke svog života.
 
Izgradite rituale u kojima uživate, a koji vas čine srećnim i uspešnim. Postoji o tome čitava nauka, zato istražite šta rade uspešni i srećni i radite ono što uspešni rade, i nema greške, nemojte svoj život trošiti uludo, već ga mudro investirajte. Ako vam je potrebna podrška, kako biste ciljano i planski osmislili svoje korake na putu ka životu iz snova, a osećate da nemate vremena, onda je pravi izbor za vas Online program ličnog prosperiteta koji vam omogućava da gde god da ste i kad god vam vreme dozvoljava korak po korak uzmete svoj život u svoje ruke i njime znalački raspolažete! Prijave su još kratko otvorene i zato odmah rezervišite svoje mesto putem ovog linka.
 
Za vaše najviše dobro od ❤️
Slavica