12

sep

2024

Verujem da ste nekada probali da promenite nešto u svom životu, i verujem da onda znate da to često nije ni malo lako. Mnogi posustanu i odustanu čak i kada znaju da bi im ta promena donela preporod. A ima i onih koji ne veruju da nešto mogu da promene jer „okolnosti su takve“, „situacija je loša“, „okruženje ne valja“ i sl. i ostaju nezadovoljni tu gde jesu, a život prolazi.
 
Ako i vi imate neko nezadovoljstvo u životu i nikako to da rešite, važno je da znate dve stvari:
 
Prvo, tačno je da promene najčešće nisu lake, ali to ne znači da su nemoguće. Ima ljudi koji su napravili velike rezove i totalne zaokrete u svom životu i procvetali. Oni su dokaz da je moguće.
 
Drugo, ako budete čekali, ništa se neće desiti osim što će vreme proći. To što vas muči, neće se rešiti samo od sebe, niti će doći neko i rešiti to umesto vas. Jedina osoba koja može da menja vaš život ste vi.
I zbog toga želim sa vama da podelim korake kojima možete da pokrenete i ostvarite pozitivne promene i dugoročno zadržite stanje kakvo vama odgovara.
 
Korak 1: Tačno definišite šta želite
Da bi promena bila uspešna i trajna, važno je da tačno znate šta želite. Odvojite vreme da zapišete šta sve želite da promenite, pa onda postavite sebi pitanje: „Šta tačno ovo za mene znači?“ Na primer, ako želite bolji posao, razmislite kakav biste tačno posao želeli – koja pozicija, kakva radna okolina, kolika plata, koje odgovornosti, kakve kolege…?
Dakle, umesto da kažete: „Želim bolji posao“, pravilna formulacija je: „Želim posao na kom radim od 9 do 17 u velikoj, svetloj kancelariji sa prijatnim i predusretljivim kolegama; gde mogu da koristim svoje veštine komunikacije i učestvujem u međunarodnim projektima i zarađujem toliko i toliko“. Što je slika koju stvorite živopisnija i detaljnija, više će vas motivisati da istrajete.
 
Korak 2: Pronađite svoje „zašto“
Kada definišete šta tačno želite, važno je da dublje istražite svoju motivaciju. Ključno pitanje na koje sebi treba da ogdovorite je: „Zašto mi je to važno?“ Šta će vam ta promena doneti? Kako će izgledati vaš život kada napravite tu promenu? Šta će sve da bude bolje? Šta ćete moći što sada ne možete?
Na primer, ako želite da poboljšate svoje zdravlje, vaše „zašto“ može biti: „Želim da poboljšam svoje zdravlje kako bih se osećala bolje i poletnije i aktivnije se posvetila svojim hobijima koji zahtevaju da imam više snage i energije“.
 
Korak 3: Predupredite izazove
Promena nije samo uzlazna linija i ne teče uvek sve glatko. Dešavaju se nepredviđene situacije koje vas mogu poremetiti. Zato razmislite šta bi to moglo biti za vas. Šta je to što bi vam se moglo isprečiti na putu? Kada prepoznate prepreke, razmislite kako biste ih mogli prevazići. Šta možete da uradite ako do toga dođe? Napravite makar okvirnu strategiju kako biste se bolje pripremili za te situacije.
Ako, na primer, mislite da bi vam nedostatak vremena mogao biti prepreka da istrajete u promeni koju ste započeli, možete unapred da planirate tako što ćete da odredite konkretne termine u kalendaru za rad na svom cilju. Ili možete da osmislite kratke i efikasne aktivnosti koje možete da radite čak i kada imate malo vremena, a koje vas ipak vode ka cilju.
 
Korak 4: Pratite napredak i proslavite uspehe
Važno je da s vremena na vreme zastanete i sagledate dokle ste stigli, koliko ste postigli i kako se zbog toga osećate. Kada postignete neki mali cilj, nagradite se nečim što vam je prijatno i motivišuće, bilo da je to omiljeni film, izlazak sa prijateljima ili jednostavno dan za opuštanje.
Ako vam je, recimo, cilj da se rešite neke loše navike, proslavite svaku sedmicu koju ste proveli bez te navike tako što ćete priuštiti sebi nešto što vas raduje ili relaksira. Možete čak i da vodite dnevnik napretka i da se ponekad osvrnete na njega – to će vas motivisati da nastavite dalje.
 
Korak 5: Pronađite podršku
Razmislite o tome ko vam može biti podrška u ovom procesu. Možda je to prijatelj, partner, neko iz porodice, neko ko je već prošao kroz sličnu promenu ili neko ko je stručan u nekoj oblasti poput coach-a, mentora i sl. Važno je da pronađete nekog ko vas razume i podržava i na koga možete da se oslonite ako postane teško. Čak možete da se priključite grupama i forumima gde možete deliti svoje iskustvo i učiti iz iskustava drugih.
Na primer, ako želite da postanete organizovaniji, pronađite nekog ko je odličan u organizaciji i dogovorite se da provodite neko vreme zajedno razmenjujući savete i tehnike. To može da bude vrlo blagotvorno i podsticajno.
 
Korak 6: Ulažite u sebe
Promene koje traju zahtevaju posvećenost i strpljenje i na tom putu veštine poput upravljanja emocijama, komunikacije, upravljanja stresom, veštine donošenja odluka, postavljanja prioriteta i sl. mogu puno da olakšaju, a možda i skrate put. Zato je važno baviti se i ličnim razvojem.
 
U tom smislu, Coaching može da bude moćan alat koji će da vam pomogne da ostanete na pravom putu i izgradite samopouzdanje i istrajnost koji su potrebni za dugoročne pozitivne promene. Osim toga, poznavanjem coaching veština omogućavate sebi da istražite sopstvene misli i osećanja, prepoznate šta vas koči i razvijete strategije da to prevaziđete.
A te veštine možete da iskoristite i da pomognete vama dragim ljudima koji su se možda zaglavili u svom životu i nikako da se pokrenu.
 
Naš Online Coaching Starter kreće uskoro i ja vas pozivam da se prijavite i date sebi šansu da se upoznate sa svetom coaching-a i isprobate neke od coaching alata i iz ličnog iskustva shvatite kako možete da ih iskoristite da pomognete i sebi i drugima.
 
Detaljno o ovom programu možete pročitati na ovom linku i prijaviti se. Mi smo tu da vam budemo podrška, čak i kroz rad 1:1 sa profesionalnim caoch-evima i NLP trenerima koji će vam biti na raspolaganju za individualne teme i dileme.
 
Za vaše najviše dobro od srca ❤️,
Slavica

0 Shares