06

okt

2023

5 KORAKA KA BOLJEM ODNOSU PREMA NOVCU

By Slavica Squire In Poučno

Možda osećate da novac konstantno izmiče iz vaših ruku, dok se pitate kako to zaustaviti? Možda brinete o svojoj finansijskoj situaciji i ne vidite izlaz? Ili možda imate dovoljno sredstava za osnovne potrebe, ali žudite za većim obiljem? Bez obzira na razloge koji vas tište u vezi s novcem, imajte na umu da je moguće napraviti promene, a prvi korak je redefinisanje vašeg odnosa prema novcu.
 
Zato vas pozivam da dublje razmislite o sledećim pitanjima, kako biste sagledali svoj mentalni sklop i potencijalno otkrili oblasti za unapređenje vaše finansijske situacije.
 
Prva prepreka mnogima na putu ka finansijskom prosperitetu leži upravo u načinu razmišljanja o novcu i stavu prema njemu.
 
1. Kako ocenjujete novac?
 
Na našim prostorima, često se susrećemo s negativnim stavom prema novcu. Verovanje da velika bogatstva ne dolaze poštenim radom, da novac kvari karakter, ili da novac ne donosi sreću, često se nameće. Ako se prepoznajete u ovim mislima, važno je da shvatite kako time sami sebi stvarate prepreke. Ono što negativno doživljavate, često i odbijate iz svog života. Zato se setite bar jedne osobe u svom okruženju koja imakomforan život kroz pošten rad. Ako to može ta osoba, zašto ne biste mogli i vi?
 
2. Da li imate precizan pregled mesečnih prihoda i rashoda?
 
Obično je jasno koliko novca zarađujete, ali većina ljudi ne prati svoje mesečne rashode detaljno. Razmislite o kamatama, bankarskim provizijama, i nepotrebnim impulzivnim troškovima koji lako prolaze ispod radara. Pratite sve svoje troškove tokom jednog meseca i analizirajte koliko ste potrošili. Često ćete biti iznenađeni koliko novca je otišlo na stvari koje niste planirali.
 
3. Da li imate finansijski plan?
 
Nekima može izgledati besmisleno planirati budžet kada već imate osećaj da nemate dovoljno. Bez obzira na visinu prihoda, svako može napraviti osnovni budžet koji obuhvata prihode, rashode i štednju. Čak i ako je iznos za štednju minimalan, vremenom će se nakupiti. Ovo može povećati vašu finansijsku sigurnost i samopouzdanje.
 
4. Kakav je vaš konkretni finansijski cilj?
 
Umesto opštih želja za više novca, postavite konkretni cilj. Na primer: “Želim da kupim određenu kuću za pet godina” ili “Planiram da vozim određeni automobil za tri godine” ili “Nameravam da otputujem na određeno mesto sledeće godine”. Kada imate jasno definisan cilj sa određenim iznosom, lakše ćete znati koliko treba da štedite.
 
5. Ko je odgovoran za vaše finansije?
 
Važno je shvatiti da ste vi odgovorni za svoje finansije – i za svoje prihode i za način na koji upravljate novcem. Okrivljavanje drugih, društva, situacije ili okolnosti za finansijske probleme često vodi u beskorisnost. Fokusirajte se na ono što možete promeniti ili unaprediti kako biste se približili svojim finansijskim ciljevima.
 
Ako ste već identifikovali promene koje možete sprovesti ili imate konkretnu ideju za akciju, pozivam vas da se pridružite našem Online Programu za Finansijski Prosperitet, gde ćete dobiti stručnu podršku u transformaciji vaših finansija.
 
Detalje o programu možete pronaći ovde i rezervisati svoje mesto na vreme.
 
Neka vaša finansijska dobrobit bude na vrhu vaše liste prioriteta,
 
Za vaše najviše dobro od srca,
 
Slavica